Objavljeno u kategoriji Biznis na 23.05.2014 00:00:00

Sorensen organizira veliki forum za ekonomski razvoj i obnovu BiH!

Sorensen: Dovodi Štajnmajera i Babacana u Sarajevo

Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH, u ponedjeljak i utorak će u Sarajevu organizirati najrespektabilniji skup posvećen ekonomskom razvoju države u posljednjih nekoliko godina, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Zvaničnici iz Evrope i BiH razgovarat će na najvišem nivou o ekonomskom opravku, a očekuje i prezentiranja Sporazuma za razvoj između BiH i Evropske unije, javlja NAP. Riječ je o skupu koji je organiziran nakon što je EU odlučila u fokus svog djelovanja staviti ekonomski razvoj BiH.

Prisustvovat će šef diplomatije Njemačke Frenk Valter Štajnmajer, zatim zamjenk premijera Turske Ali Babacan, te najviši domaći zvaničnici.

- Nakon Zaključaka Savjeta za spoljne poslove EU iz aprila 2014. i njegovog poziva na proširenje programa između EU i BiH, EUSR organizuje veliku konferenciju na temu ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 26. i 27. maja 2014. godine. Cilj Foruma za prosperitet i zapošljavanje je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje šireg pristupa ekonomskim prilikama, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite – saopćeno je danas iz Delegacije EU.

Forum je organizovan u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ambasadom Sjedinjenih Američih Država.

- Forum će okupiti i druge zainteresovane strane te građane Bosne i Hercegovine u svrhu utvrđivanja paketa konkretnih politika i mjera kao pomoć privredi pogođenoj katastrofalnim poplavama – istaknuto je. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android