Objavljeno u kategoriji Biznis na 22.05.2014 00:00:00

Crnkiću priznanje Evropskog pokreta za borbu protiv korupcije

Praštalo i Crnkić: Uručeno priznanje

U povodu Dana Evrope u Bosni i Hercegovini 2014, Evropski pokret dodjelio je Dr. Kenanu Crnkiću, direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo veoma značajno priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv korupcije i uspostavi vladavine prava, saopćeno je danas, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Priznanje su ispred Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini uručili Predrag Praštalo, predsjednik i Haris Plakalo, generalni sekretar.

- Duboko smo svjesni činjenice da su reformski procesi neophodni kao i da su za pristupanje EU poglavlja 23. i 24. koja se odnose na osnovne vrijednosti na kojima počiva EU, a tiču se antikorupcijskih politika, ključni. Zemljama regiona jasna je težina ovog zahtjeva i kroz rigorozne antikorupcijske akcije, posebno u domenu zdravstva, ozbiljno su pristupile rješavanju problema - saopšteno je iz Evropskog pokreta.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala primarni je zahtjev EU, a Dr. Kenan Crnkić i institucija na čijem je čelu, upravo su pioniri te borbe koja je neophodna BiH.

Svojom odlučnošću da se na učinkovit i institucionalan način uhvati u koštac sa sistemskom korupcijom u zdravstvu, na svim nivoima organa i institucija međunarodne zajednice Dr. Crnkić je postao prepoznat kao osoba koja je učinila prvi, a time i najteži korak u energičnom rješavanju ovog gorućeg problema.

- Zbog toga smo i mi iz Evropskog pokreta veoma ponosni što smo u prilici jedno od naših najznačajnih priznanja dodjeliti Dr. Kenanu Crnkiću koji je kako u svom ličnom životu, tako i na poslovnom planu otjelotvorenje bazičnih prinicipa i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska Unija - izjavio je Praštalo, predsjednik.

Dr. Kenan Crnkić se zahvalio na dodjeljenom priznanju i izjavio da nagradu prima ne samo u svoje ime, nego i u Zavoda ali i cijelog tima ljudi koji stoji iza njega i podržava sve ovo što radi. Dodao je da mu ovo priznanje izuzetno znači kao podsticaj da, uprkos svim otporima i spoticanjima koje doživljava, istraje na svom putu koji za konačni cilj ima zaživljavanje sistema koji će dugoročno biti u funkciji građana i koji građanima treba pružiti najviši nivo sigurnosti, kvaliteta i pouzdanosti.

Iskorjenjavanje korupcije osnovni je preduslov reforme zdravstva koja ne samo da se mora desiti, nego je Zavod svojim aktivnostima u saradnji sa ostalim institucijama uveliko i započeo, i neupitno je da će tu reformu na zadovoljstvo svih građana i svih korisnika zdravstvene zaštite, uspješno i provesti.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android