Članak

Bećirović za Patriju: Politička ovisnost ključni je problem sistema sigurnosti u BiH

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za agenciju Patria otvoreno govori kako je politička ovisnost ključni problem siste

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za agenciju Patria otvoreno govori kako je politička ovisnost ključni problem sistema sigurnosti u BiH, a komentarušići posljendji teroristički napada u BiH.

Patria: Ponovo smo u BiH imali slučaj terorističkog napada, tako su ga okarakterizirale policijske agencije. U građane se uvukao strah i česta su pitanja kako se ovaj posljednji slučaj može odraziti na BiH?

BEĆIROVIĆ: Jedna od karakteristika terorizma jeste da organizatori i izvođači akata nasilja budu primijećeni, odnosno nasiljem žele „prenijeti i poslati poruku“ i najčešće to rade u ime nekih, nazovimo ih, „viših“ ciljeva. U svjetlu aktualnih događanja u svijetu, a posebno nakon događaja u Parizu, građani BiH su s pravom zabrinuti i poruka je jasna. Svugdje u svijete, pa i u BiH se događaju slučajevi nasilja, odnosno terorizma. Niko nije pošteđen i svi se trebamo s tim suočiti i boriti protiv toga.

Patria: Sada je očito da ne postoji koordiniranost među policijskim agencijama, i sam ministar sigurnosti to je priznao. Koje korake je neophodno uraditi da bismo konačno imali tu toliko željenu koordiniranost?

BEĆIROVIĆ: Sistem sigurnosti u BiH je ne samo rascjepkan nego i suprotstavljen sam sebi. Kompletan sistem u Republici Srpskoj je policijski i obavještajno uvezan i naslonjen na Srbiju i uveliko podržava vlast u RS-u koja razbija BiH. Znači, sigurnosni sistem ne postoji i on je suprotstavljen, a čelni ljudi svih agencija su postavljeni po političkim kriterijima. U takvoj situaciji ne iznenađuje izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, da je sistem sigurnosti „nekoordiniran“, a koji je također došao po političkoj liniji, odnosno po preporuci i volji SDS-a.

Patria: Koliko je realno očekivati da se vlasti u BiH jače i bolje uključe u borbu protiv terorizma?

BEĆIROVIĆ: Svaka vlast u BiH mora znati da je BiH sigurnosni izazov i za Evropu i svijet, jer ako drugačije misle onda je budućnost BiH ugrožena. U BiH se desio genocid i najgori zločini od Drugog svjetskog rata. Mislim da nijedna vlast ne može funkcionirati ako nije u cijelosti posvećena sigurnosnom izazovu zvanom Bosna i Hercegovina.

Patria: Imali smo kadrovske promjene na čelnim pozicijama u važnijim policijskim agencijama (SIPA, OSA). Da li su imenovani kadrovi zaista prava rješenja i šta njihova imenovanja mogu donijeti prije svega građanima?

BEĆIROVIĆ: Svaka promjena donosi nešto novo. Pored ministra sigurnosti BiH i direktora SIPA-e je postavio SDS-a, novog direktora OSA-e je postavila SDA. Kakva je razlika između Gorana Zupca i novog direktora SIPA-e. Pa, samo u tome ko je direktoru politički pokrovitelj, Zupcu je bio SNSD, a ovome je SDS. Što se tiče OSA-e smatram da je uslovno dobro da se zna ko za šta odgovara. Čini mi se, da je ranije rukovodstvo OSA-e pod firmom političke nezavisnosti bilo upravo politički zavisno u BiH, ali i na međunarodnom planu, što nije dobro niti za jednu obavještajnu službu. Ovako znamo ko je koga postavio i onda je u interesu svih da služba funkcionira profesionalno, jer je upravo odgovornost na onome  ko je preuzeo ulogu da imenuje čelne ljude. Za razliku od SIPA-e, agencija OSA nema policijskih ovlaštenja i veoma blisko sarađuju sa partnerskim državama, tako da  će se profesionalan ili neprofesionalni rad novog rukovodstva OSA-e vrlo brzo iskristalizirati.

 

 

 

 

#Intervju