Članak

Nestalo stikera: Vozači u HNK ne mogu registrovati vozila

Vozači iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ne mogu produžiti registraciju vozila, jer je u MUP-u ovog kantona nestalo stikera koji se lijepe na vjetrobransko staklo automobila

Vozači iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ne mogu produžiti registraciju vozila, jer je u MUP-u ovog kantona nestalo stikera koji se lijepe na vjetrobransko staklo automobila kao znak da je vozilo registrovano.

Jedan od vozača iz Mostara rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da već nekoliko dana automobil voza bez saobraćajne dozvole, jer mu je u MUP-u HNK ne mogu izdati bez stikera, kojih u ovom trenutku nemaju.

- Uredno sam platio oko 530 KM za registraciju vozila, ali već nekoliko dana ne mogu dobiti saobraćajnu dozvolu, jer u policiji nemaju stikera - rekao je ovaj vozač.

Iz MUP-a HNK očekuju da bi stikeri mogli stići tek u ponedjeljak.

- Planirao sam preko vikenda ići u Zagreb, ali očito da neću moći ići sa svojim automobilom, jer ne mogu granicu preći bez saobraćajne dozvole  – dodao je ovaj vozač.

Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)  već je upozoravala Vijeće ministara BiH da bi moglo doći do ovog problema.

Vijeće je zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da pripremi prijedlog izmjene zakona na osnovu kojeg bi se prilikom registracije vozila vozačima izdavale potvrde koje mijenjaju stiker naljepnice do završetka procesa nabavki stiker naljepnica.  No, do izmjene tog zakona još nije došlo, pa su vozači u HNK zapali u probleme.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo rekli su za Patriju da još uvijek imaju dovoljne zalihe stikera.

 

#BiH