Članak

Karić: BiH nema efikasno tužilaštvo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH doživjelo je totalni krah. Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer nije usvojio izvještaj VSTV-a za 2014. godinu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH doživjelo je totalni krah. Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer nije usvojio izvještaj VSTV-a za 2014. godinu.

Zastupnici su ocijenili nedopustivim da su neki tužioci pod političkim utjecajem te da upravo VSTV mora obezbijediti profesionalan rad tužilaca u BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

U Tužilaštvu BiH postoji krivična prijava protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, jer nije osigurao pravično suđenje u slučaju oduzimanja imovine od Dževada Haznadara u Banja Luci, u vrijeme kada je Tegeltija bio predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci.

Zbog ovog slučaja Tužilaštvu BiH je podnesena krivična prijava i protiv glavnog disciplinskog tužioca Arbena Murtezić, jer je prilikom izbora Tegeltije za predsjednika VSTV-a 2014. godine prikrio da pritiv Tegeltije postiji krivična prijava u Tužilaštvu BiH.

Direktor Antikorupcijske mreža organizacija civilnog društva u BiH (ACOOUNT) Elvin Karić rekao je za Patriju da svi parametri pokazuju da Bosna i Hercegovina nema efikasno tužilaštvo, i da se to mora primijeniti što hitnije.

- Suština je u tome da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema strategiju, nema cilj i nema odgovornost prema svom poslu – upozorio je Karić, napominjući da bez efikasnog tužilaštva nema borbe protiv korupcije, koja je rak rana svakog društva.  

 

#Intervju