Objavljeno u kategoriji BiH na 21.05.2014 00:00:00

Sutra počinje nastava u TK, u ZDK odgoda do daljnjeg, u hrabroj Posavini nije ni prekinuta!

Škola u Maglaju: Još nije poznato kada će i da li će nastava u ovoj školskoj godini biti nastavljena

Nastave u osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu neće biti do daljnjeg, dok će nastava u Tuzlanskom kantonu, u većini škola, biti nastavljena sutra, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvora u Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Agencija Patria dobila je uvid u detaljnu analizu stanja u vezi sa održavanjem nastave u Fedeciji BiH, odnosno, kanotnima koji su pogođeni poplavama. Nastava se u dijelovima koji nisu zahvaćeni elementarnom nepogodom se odvija normalno.

Teška situacija je još uvijek u Posavskom kantonu, ali je tamo  nastava za osnovne i srednje škole, kao i rad u vrtićima je organiziran u Odžaku, odnosno u svim područjima koja nisu poplavljeno.

- Čak i učenici koji su evakuisani iz područja koja su još uvijek pod vodom idu u školu u mjestima u koja su evakuisani , uglavnom općina Odžak. Dakle, pokušava se organizovati nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola kako bi uspješno završili školsku godinu – navode iz Federalnog ministarstva.

Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja ZDK je ocijenilo stanje u većini škola na terenu zahvaćenom poplavama neuslovnim, dok su u mnoge škole smještene evakuirane osobe. Nastava je odgođena do daljenjeg, a naknadno će se odlučiti o eventualnom nastavku nastava.

- Na osnovu svakodnevnog praćenja stanja na terenu i izvršenih stručnih procjena, javnost će biti blagovremeno upoznata sa terminom početka nastave – navodi se u informaciji.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, najvjerovatnije u nekoliko škola u najugroženijim područjima neće biti moguće ni sutra organizirati nastavni proces.

- Riječ je  sedam-osam škola. Što se tiče stanja školskih objekata, tačni podaci će biti dostupni u narednim danima, jer se prikupljaju analitički podaci na terenu. Nastava se danas u svim osnovnim i srednjim školama u KS odvija redovno. Prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, nastava na Sarajevskom univerzitetu je prekinuta ove sedmice radi učešća studenata i akademskog osoblja u akcijama čišćenja područja oštećenih poplavama – ističu iz Ministarstva obrazovanja FBiH.

Kada je riječ o predškolskim ustanovama, JU Djeca Sarajeva odvija redovno proces rada, osim vrtića Pčelica koji je zatvoren zbog oštećenja izazavanih vremenskim nepogodama, a djeca iz ovog vrtića danas i do stabilizacije stanja nalaze se u vrtiću Biseri na Kovačima.

Nastava je obustavljena u školama i predškolskim ustanovama u Sanskom Mostu. Podaci o stanju školskih objekata bit će dostupni u narednim danima nakon što komisije obiđu školske objekte i pripreme procjenu stanja, prenosi NAP. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android