Objavljeno u kategoriji BiH na 21.05.2014 00:00:00

Dodika će koštat mafijaško-politički krug, a Cerić je najpoznatiji Bošnjak

Bećirović: I Srbija je multietnička država

Milorad Dodik sve lošije stoji, ali ne zbog odnosa Aleksandra Vučića i Srbije, nego zbog loše vladavine i njegovog mafijaško-političkog kruga, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zijad Bećirović, direktor Instituta IFIMES iz Banja Luke.

Dodik je posljednjih dana, uprkos katastrofalnim poplavama u BiH, u više navrata išao u Beograd i pokušavao koristiti susrete sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da promovira svoje stanove.

Istovremeno, mnogi smatraju da bi hladan odnos Vučića, ali i loša reakcija na elementarnu nepogodu, mogli Dodika koštati izbora.

- Dodik nije slabiji zbog Srbije, nego zbog loše vladavine. Vučiću nije RS primarno pitanje, posebno sad, jer ima problema u Srbiji. Pa morate znati da je Srbija multietnička država, imate tamo pitanje Mađara, pa i Bošnjaka koja se moraju riješiti unutrašnjim dogovorom. To bi onda pomoglo i pripadnike srpske etničke grupe koji žive u drugim državama – kaže Bećirović.

Prema njegovim riječima, stoga je važna i Vučićeva posjeta BiH, uprkos razlozima za određennu kritiku ona je prvi koraj za bošnjačko-srpski dijalog, bez kojeg, kako kaže ni Srbija neće imati perspektivu.

Na naše pitanje da prokomentira mogućnost kandidature Mustafe Cerića bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH za člana Predsjedništva BiH Bećirović kaže da svako ima pasivno i aktivno biračko pravo.

- Cerić je još kao poglavar IZ BiH dugo vremenena bio najprepoznatljivija osoba iz BiH u međunarodnim krugovima. To govori o njegovom kapacitetu i potencijalu kao ličnosti, ali pokazuje da imamo slabe političke elite koje su neprepoznatljive i koje su omogućile da vjerski lider bude najpoznatiji. To govori kakva nam je država i ko nas vodi – kaže Bećirović za agenciju Patria.

On ističe da će, ukoliko se Cerić kandidira, konačnu riječ dati glasači, ali dodaje da zbog turbulencija u bošnjačkom biračkom korpusu mnogi vide šansu za nove snage.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android