Objavljeno u kategoriji BiH na 21.05.2014 00:00:00

Bajrović: Što hitnije ukloniti leševe životinja, spalite ih

Postoji opasnost i od antraksa

Ekipe profesora s Veterinarskog fakulteta u sarajevu su konstantno su na terenu, a opasnost od leševa uginulih životinja nakon poplava i dalje traje. Profesor Tarik Bajrović poručuje da životinje što hitnije treba ukloniti i to spaljivanjem, piše novinska agencija Patria.

- U ovom trenutku jedino moramo što hitnije uklanjati leševe životinja, čak i ne tražeći posebna mjesta. Sva ta nosanja i migracije su opasne, jer bi došlo do novih isjeđivanja i novih šansi za širenje bolesti, nego treba tu gdje pronađete leš i paliti. Ima automobilskih guma i drva. Odmah spaljivati uginule životinje. Nemamo posebnih peći, nema posbenih uslova za to, ali što može odmah treba spaliti. Zakopavanje u ovom trenutku čini mi se kao da nije dobro – kaže Bajrović.

On dodaje da bi u ovom trenutku trebalo uključiti i veterinari s biroa koji bi mogli pomoći u rješavanju ove situacije. Dalje napominje da najveća opasnost od uginulih životinja prijeti iz njihovog probavnog trakta i bakterija koje tamo žive.

- Ovdje nema specifičnog načina smrti životinja tipa da su zaražene zoonoticom. Životinja je uginula nasiln i ne mogu da kažem da bilo koja bolest prijeti direktno od leša. Jedino to što u njenim organima postoje opasne bakterije. Da li je naknadno neka kontaminacija se desila na kožu, kao npr. spore antraksa u ovom trenutku ne znamo – dodao je Bajrović.

Profesor je pojasnio da su spore antraksa vjerovatno pomjerene, jer je voda izbacila na površinu ono što je bilo ranije zakopano u zemlji.

- Kad se javi dva ili više slučajeva oboljenja goveda, ovaca ili drugih životinja onda se to mjesto proglasi distriktom i uglavnom se ti leševi tu negdje ukopaju. Tada se na tom mjesto maksimalno moraju provoditii dezinfekcije, vakcinacije da se zaštite ljudi, jer se radi o teškoj bolesti. E sad mi nemamo spalionica pa ti leševi se ukopavaju, a sad se sve poremetilo, posebno gdje je krečnjački teren gdje se zaustavi voda, pa vrati na površinu i izvuče to je što je bilo u tim leševima – pojašnjava Bajrović.

Za kraj dodaje da se sigurno desila distribucija spora.

- Tu postoji realna opasnost da životinje imaju te uzročnike. Organski materijal svakako je „atraktivan“ posebno ako je vlažan i tu se aktivira spora i prelazi u vegetativnu formu. A, kad se počne razmnožavati onda je sve moguće – dodao je Bajrović.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android