Članak

Cero: Sukcesija imovine BiH mora se uzeti iz ruku kadrova HDZ-a koji je predaju bankama iz Hrvatske!

Kadrovima HDZBiH mora biti oteta sukcesija iz ruku, jer već godinama svojim opstrukcijama su učinili i čine sve da država Bosna i Hercegovina ne izvrši ekonomsku postratnu konsolidaciju preko sukcesio

Kadrovima HDZBiH mora biti oteta sukcesija iz ruku, jer već godinama svojim opstrukcijama su učinili i čine sve da država Bosna i Hercegovina ne izvrši ekonomsku postratnu konsolidaciju preko sukcesione mase, kaže za novinsku agenciju Patria ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero.

Sastanak predstavnika država sukcesora planiran je za 10. i 11. novembar u Sarajevu, nakon šest godina pauze.

Cero upozorava, da kako sada stvari stoje BiH će biti najveći gubitnik u ostvarivanju svojih prava zajamčenih međunarodnim sporazumom o sukcesiji.

- Odgovornost za ovaj prijeteći scenarij leži isključivo u nedostatku institucionalnog okvira za realizaciju ovih prava. Krivim pozicioniranjem u Ministarstvu trezora BiH pitanja sukcesije, i stavljanje u kontinuietetu pod kontrolu HDZ kadrova od Vrankića do Bevande, BiH je vještom opstrukcijom ovih ljudi upala u scenarij „što gore to bolje“, ističe Cero.

Postojeći okvir, napominje on, ne definira do kraja sve osobe odgovorne za imovinu vrijednu više milijardi, a sve propuštene mogućnosti idu u prilog ostalim zemljama sukcesorima, prije svega Srbiji i Hrvatskoj.  

- Dokaz za ovakve činjenice je nestanak ogromne imovine, kako novčane tako i nenovčane u susjednim zemljama. Štete su nepopravljive i mogu se mjeriti milijardama maraka. Razlog ovakvog ponašanja visokih predstavnika, članova HDZ-a je slabljenje ekonomskog suvereniteta BiH i stvaranje njene ovisnosti od bankarskog sektora u BiH koji je u velikoj mjeri vezan za banke iz susjednih zemalja, upozorava Cero.

On na kraju ističe da se pitanje sukcesije mora dati u ruke onih koji su istinski opredijeljeni za istinsko dobro svih građana u BiH, a da to Čovićevi Bevanda i Vrankić zasigurno nisu. 

#Intervju