Članak

Ešdaun: Zbunjuje me šutnja Bošnjaka na očiglednu podjelu BiH

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ešdaun je kazao da je on okončao rat u BiH, ali da se mora paziti da on ne postane „tragedija izgubljenih prilika“.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) obratio se učesnicima i studentima na konferenciji povodom 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma gdje je posebno naglasio da je dolazeći pješke do zgrade Unitic-a sjetio se 1992. godine i kada su snajperi pucali sarajevskim ulicama.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ešdaun je kazao da je on okončao rat u BiH, ali da se mora paziti da on ne postane „tragedija izgubljenih prilika“.

- Međunarodna zajednica i bh. političari moraju brzo da se promijene ili će ovo završiti kao tragedija. Kao što znamo Balkan je dom ironije, a Dejtonski mirovni sporazum nije izuzetak. Oni koji su bili oduševljeni sporazumom (Bošnjaci) sada ga mrze jer spriječava izgradnju ujedinjene zamlje. Srbi ga vole jer omogućava stagnaciju i omogućava san nekih o zasebnoj državi. Mnogi Hrvati nisu voljeli Dejton, jer je zaustavio san o Herceg-Bosni – kazao je Ešdaun.

Kako je kazao, kada je 2006. godine napuštao BiH bio je uvjeren da će ova država ući u Evropu cjelovita i integrirana.

- Bio sam uvjeren da BiH može i da će biti jedna od evropskih najvrjednijih dragulja i da kršćani i muslimani kao partneri mogu živjeti u jednoj državi. Ta moja prosuda izgleda iracionalna sada. Bosna tada nije bila neuspjeh, bila je prepoznat uspjeh. Dejton se smatra izuzetnim međunarodnim sporazumom koji je bio utemeljen na volji i moći da se radi na jednom prostoru gdje je moguće izgraditi jednu stabilnu državu. Kada danas gledamo Siriju, Dejton može služiti kao kontekst kako se može riješiti humanitarna kriza – ističe Ešdaun.

Prema njegovim riječima, iako se ne smije zaboraviti prvih 10 postdejtonskih godina kada je BiH krenula naprijed (ljudi su dobili slobodu kretanja, uspostavljeno reformirano pravosuđe, tri vojske su se ujedinile u jednu, obavještajna služba je, jedinstvena carinska služba i ono što je bilo najvažnije jeste da je uspostavljen jedinstven sistem indirektnog oporezivanja) posljednjih 10 godina nije vodilo napretku.

- Najviše se radilo o opstrukcionizmu i izgubljenim prilikama. Postoje neodgovorni političari u BiH, postoje i u Velikoj Britaniji. Prije deset godina, optimizam o budućnosti BiH nije bio tako iracionalan kako se danas čini i samo mi se čini da budala ne vidi da nam se skupljaju tamni oblaci.
- Prije nego što sam napustio BiH žao mi je što nismo radili na jednoj stvari koja je nedostajala BiH, a to je nepolitička policijska snaga koja bi djelovala pod državnim ministarstvom i žao mi je što to nismo uspjeli uraditi. Nijedna velika reforma nije provedena tokom mog mandata niti je nametnuta, sve reforme su prošle korz bosanske demokratske institucije i bile su rezultat hrabrih bosanskih političara tada. Mnogi od njih su za to platili cijenu – kazao je Ešdaun.

Ešdaun je posebno naglasio da su mnogi političari koji su bili optuženi najčešće su izbjegavali sankcije, njihovi slučajevi su odbacivani ili vođeni pred nižim sudovima, izgubljena je dokumentacija.

- Ukoliko se ne ojača državno pravosuđe, BiH će postati kriminalno zarobljena država, pravosuđe na državnom nivou mora ojačati, ako se oslabi služit će ličinim interesima onih koji su ga oslabili – kazao je Ešdaun.

Vođenje entitetske politike

Bosanski političari sve svoje snage usmjeravaju na entitetsku politiku, a ne na državu i zar je moguće da to niko ne vidi kamo to vodi, da je tako sve počelo 1992. godine.

Ukoliko se održi referendum u RS, za koji se tvrdi da je demokratsko pravo, to će biti smrtonosno za državu.

- Čujem da u RS imamo nalog u osnovnim školama o promjeni imena bosanskog jezika, a većina Bošnjaka su kao protest ispisali djecu iz škole.

Ako se dobro sjećam, bosanski jezik je konkretno spomenut u Dejtonskom sporazumu, zašto onda međunarodna zajednica nije poduzela nikakvu aktivnost da obustavi provokativni potez da to zaustavi.

Ešdaun se osvrnuo i na situaciju oko Mostara i stvaranje trećeg entiteta o čemu sve glasnije se govori.

- Traži se uvođenje trećeg izborne jedinice,  da li ne postoje oni koji sumnjaju da je to prvi korak u stvaranje trećeg entiteta. Zbunjuje me tišina Bošnjaka, kao da postoji prešutni dogovor da tiho dozvole tri međusobna neprijateljska etnička džepa da bi mogli bolje kontrolirati svoje džepnije. To ne može biti temelj za stabilnu evropsku državu. Ko će ustati i boriti se za to – kazao je Ešdaun.

Međunarodna zajednica izgubila volju

Bivši visoki predstavnik kazao je da mu se čini da je međunarodna zajednica izgubila volju, a bh. političari napustili viziju napretka.

- Ova zemlja čiji mir se zasniva na procesu reintegracije je odlučno krenula u dezintegraciju. Zar je moguće da niko ne vidi opasnost. Ono što je najdepresivnije za BiH je što nema nikave naznake da dolazi nešto novo, gdje je ta nova generacija, gdje su oni što će se boriti za stvaranje Bosne u budućnosti, vidim samo one koji stvaraju nove tenzije.

Iako je kazao da ne vjeruje da će u BiH biti novog sukoba, ne može potpuno ni odbaciti tu ideju.

 - Ukoliko se ne počne dešavati nešto novo, budućnost BiH i budućnost svih njenih građana može biti narušena. Čak i ako Evropa prihvati BiH ko će investirati u zemlju sa korupcijom, nefunkcionalnom vladom, odakle će dolaziti radna mjesta. Kako će BiH da krene naprijed, status kandidata je sjajan cilj, ali neće riješiti vaše probleme.

U dvije dekade, otkako sam prisutan u BiH mogu reći da mnogo cijenim ovu zemlju i njene ljude i to moje osjećanje mi daje pravo da s vama razgovaram otvoreno i iskreno. Svi građani u BiH se nalaze na najopasnijoj raskrsnici – kazao je Ešdaun.

On je uputio i poruke međunarodnoj zajednici da se se „probudi i namiriše opasnost“, Vašingtonu da je „Dejton vaše djelo, ne možete dozvoliti da Dejton ostane nedorečen i narušen, ako ga nećete vi braniti ko će?“.

- Poruka Briselu: Predugo se izvlačite, ako ne poduzmete akcije koje su energične da zaštitite svoju investiciju mogli biste izgubiti. Poruka bosanskim političarima: ako ne možete pronaći hrabrost da gurnete ciljeve rata, i da se usmjereite na funkcionalnu BiH onda se maknite i napravite prostor da to urade drugi. Poruka za mlade generacije: Ovo je vaša država i jedina budućnost koju imate je ovdje. Sada je vrijeme da se uključite i nemojte stajati po strani – kazao je Ešdaun.  

#Intervju