Članak

Pobjeda Erdogana nije dobra samo za Tursku nego i za region

Što se tiče EU ona mora gledati na Tursku kao na važnog partnera a ne samo u svjetlu izbjegličke krize. Zbog toga je važno da se ubrzano nastavi pregovore o članstvu u EU i da Tursku uključi u jedinst

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sc. Zijad Bećirović za novinsku agenciju Patria prokomentirao je rezultate jučerašnjih izbora održanih u Turskoj.

PATRIA: Kako komentirate izbore u Turskoj, te da li će i kakve refleksije nadmoćna i neočekivana Erdoganova pobjeda eventualno imati na BiH, odnosno SDA s obzirom da su općepoznate političke veze i relacije lidera AKP-a i SDA?

BEĆIROVIĆ: Turski birači na prijevremenim parlamentarnim izborima glasali su za sigurnost i privredni razvoj. Uvjerljiva pobjeda Stranke pravde i razvoja (AKP) stvorila je dodatnu obavezu prema biračima da nastavi sa započetim reformama.

Opozicijska kampanja bila je bez važnih sadržaja i uglavnom usmjerena na otvorene neprestane napade na Erdogana, koji je u ovoj kampanji bio distanciraniji nego na izborima u junu mjesece ove godine.

Erdogan je postao kohezijski faktor kao što je to bio 2002.godine kada je njegova AKP prvi put pobijedila na parlamentarnim izborima. Pobjeda Erdoganove AKP nije dobra samo za Tursku nego i za region, a posebno za države sa kojima Turska ima partnerske i tijesne odnose. Bosna i Hercegovina sasvim sigurno spada u krug tih država. Vrlo je važno da Turska bude u Bosni i Hercegovini prisutnija preko više stranih investicija, a manje sa slatkom i primamljivom političkom retorikom.

Nadam se, da će tome doprinijeti i najavljeno otvaranje zajedničkog privrednog i trgovinskog  predstavništva Bosne i Hercegovine i Srbije u Istanbulu kao plod zajedničkog rada u Trilaterali Turska – Bosna i Hercegovina – Srbija. Taj model zajedničkog privrednog predstavništva Bosna i Hercegovina i Srbija mogli bi prenijeti i u Rusku federaciju. SDA i AKP su sestrinske stranke i kada su obje stranke na vlasti u fokusu su međudržavni odnosi.

PATRIA: Da li je za očekivati da Erdogan ide u ustavne promjene ka uvođenju predsjedničkog sistema?

BEĆIROVIĆ: AKP nema dovoljan broj zastupničkih glasova da izglasa promjenu ustava. Međutim, za očekivati je da će AKP biti inicijator referenduma o ustavnim promjenama kao što je bila 2007. i 2010.godine kada su birači podržali njene prijedloge promjene ustava.

Ukoliko Erdogan osigura dovoljan broj glasova i podršku u biračkom tijelu i ocijeni povoljan trenutak do referenduma o ustavnim promjenama će vjerovatno doći.

PATRIA: Šta znači pobjeda za odnose između Turske i EU, prije svega u svjetlu rješavanja izbjegličke krize?

BEĆIROVIĆ: Izbjeglička kriza se ne rješava u Turskoj nego u Siriji i Iraku. Turska može konstruktivno doprinijeti rješavanju krize i upotrijebiti svoj utjecaj na sirijsku poziciju, i Sunite i Kurde u Iraku, da sudjeluju u saveznoj vladi. Svi navedeni faktori imaju odlične personalne odnose sa Erdoganom i Republikom Turskom.

Što se tiče EU ona mora gledati na Tursku kao na važnog partnera a ne samo u svjetlu izbjegličke krize. Zbog toga je važno da se ubrzano nastavi pregovore o članstvu u EU i da Tursku uključi u jedinstveni  evropski prostor, a time bi se rješavalo i kiparsko pitanje. Bojim se da je EU što se navedenog tiče u velikom možda čak nenadoknadivom zaostatku.  EU kao i ključni svjetski faktori ne bave se uzrocima bliskoistočne krize, nego uglavnom njenim  posljedicama.

Partnerstvo SAD i Turske je neupitno

PATRIA: Kako gledate na partnerstvo između Turske i SAD, prije svega u rješavanju bliskoistočne krize?

BEĆIROVIĆ: Partnerstvo i savezništvo između Turske i SAD  je neupitno. To su dvije najjače države članice NATO-a. Rješavanja krize na Bliskom istoku je nezamislivo bez značajne uloge Turske. Vjerovatno su SAD svjesnije uloge i značaja Turske od same EU. Zbog toga je podrška SAD članstvu Turske u EU veća od mnogih država članica EU.

#Intervju