Članak

Džubur: Dug potrošača prema Toplanama od 1996. do danas je 70 miliona KM

On je naglasio da se posljednjih 10-ak godina preduzeće urušavalo, a sam dug korisnika od 1996. godine do danas prema Toplanama je 70 miliona KM. Sama naplata računa je 85%, a radit će se na povećanju

Povećanje cijene grijanja od 15% nije dovoljno da bi KJKP Toplane Sarajevo poslovalo na nuli, ali je veliki pomak što se tiče samog poslovanja ovog preduzeća, kazao je Admir Džubur, direktor KJKP Toplane Sarajevo. On je kao primjer naveo da je planirani gubitak u 2015. godini 17,7 miliona KM, a u 2016. sa novim cijenama oko 4 miliona KM, piše bh. novinska agencija Patria.

On je naglasio da se posljednjih 10-ak godina preduzeće urušavalo, a sam dug korisnika od 1996. godine do danas prema Toplanama je 70 miliona KM. Sama naplata računa je 85%, a radit će se na povećanju naplate.

- U saradnji smo sa sudovima. Krenuli su procesi oduzimanja stanova, zabrane raspolaganjem stana, blokade penzija, plata. Ima pomaka, ali moraju biti veći – kazao je Džubur.

Dug Toplana prema isporučiocu energenta Sarajevogasu je 90 miliona KM.

- Ono što nam predstoji u narednom periodu su razgovori sa Sarajevogasom, kako da riješimo problem nagomilanih dugovanja. Pokušat ćemo taj gubitak sanirati uz pomoć Vlade KS. Nadamo se da ćemo to uspješno riješiti – kazao je Džubur.

On je kazao da se i u samom preduzeću radi na uštedama i da se čini sve na stabilizaciji Toplana. Ovo preduzeće ima 347 uposlenika i 140 kotlovnica u svom sistemu koje je prema riječima direktora dobro organizirano.

- U zadnje dvije godine imamo 80 km mreže koja je u ispravnom stanju, nemamo nijedan nekontrolisan gubitak u mreži i vladamo našim sistemom. U zadnje dvije godine smo uradili pet novih kotlovnica u saradnji sa investitorima koje su ušle u vlasništvo Toplana čime smo povećali kapital preduzeća. Radi se o oko 150.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora koji je priključen na Toplane – kazao je Džubur.

Novi tarifni sistem

KJKP Toplane će od 1. januara 2016. godine odlukom Vlade KS početi s primjenom novog Tarifnog sistema za korisnike koji paušalno plaćaju grijanje.

Od 1.1.2016 trebalo bi da krene tarifni sistem 7+5, to je važeća odluka. To znači da će korisnici plaćati veći račun u zimskim mjesecima (oktobar-april), a manji račun u ljetnim mjesecima (maj-septembar) – kazao je Džubur.

To u praksi izgleda ovako:

Za stan od 60 kvadratnih metara sa korigovanim (uvećanim) cijenama u zimskim mjesecima korisnici će plaćati 136,42 KM, a u ljetnim mjesecima 39,19 KM što je godišnje 1150,90 KM. A regularna mjesečna cijena iznosit će 95,91 KM.

Ugradnja kalorimetara

Projekat ugradnje kalorimetara trebao bi da bude jedna faza kompletne tarifne politike u Kantonu Sarajevo. Tarifna politika se izvodila u tri faze. Prva je bila verifikacija postojećih tarifnih stavova, druga stavka je bila donošenje ekonomske cijene i prelazak na obračun 7+5 od 01.01. 2016. godine. Treća faza tarifnog sistema predviđa da se od 01.01.2020. godine obračun toplotne energije prema svim korisnicima toplotne energije radi preko mjerača.

- Mi imamo kumulativne i pojedinačne mjerače. Sve nove zgrade od rata pa do danas rade na sistem pojedinačnih mjerača i imamo blizu 3.000 stanova kojima se fakturiše energija putem mjerača, a ostatak od 50.000 korisnika fakturiše se paušalno – kazao je Džubur dodajući da bi se do 2020. godine trebalo krenuti sa utopljavanjem zgrada, zamjenom stolarije, ugradnjom termostatskih ventila i ugradnjom djelitelja toplote na dvocjevnim sistemima. 

#Intervju