Objavljeno u kategoriji Biznis na 20.05.2014 00:00:00

Žarić: Saniramo štetu, a strahujemo od klizišta

Žarić: Sanirali sve trafostanice

Neviđene poplave i klizišta u Bosni i Hercegovini i dalje prave probleme za veći dio naše zemlje. Teško je izračunati i broj ljudi koji su faktički raseljeni, a ekipe Civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, volonteri su na terenima. Mnoga mjesta su i bez struje, a kako za novinsku agenciju Patria kaže Matan Žarić, direktor „Elektroprijenosa“ u ovom kompaniji strahuju od klizišta, odnosno smirivanja tla koje će nastupiti.  

- Bilo je strašno zaista. Ali, moram reći da sam zadovoljan u smislu kako je moglo biti. Kad se počenu sad klizišta smirivati mogli bismo imati problema. Samo oko Tuzle ima preko 100 klizišta. I tu su dalekovodi. Mi smo u pripravnosti u svakom trenutku da djelujemo. Ekipe su na terenu i snadbjevenost s naše strane je potpuna – kaže Žarić.

Posljednjih dana sedam trafostanica bilo je van pogona u Bijeljini, Janji, Šamcu, Doboju, Čelincu i Prijedoru.

- U subotu smo vratili četiri u pogon u nedjelju dvije i jednu jučer. Praktično su sada sve trafostanice u pogonu. Što se tiče dalekovoda imali smo oštećen stub na dalekovodu Tuzla Banja Luka njega smo isključili zato što je stub oštećen koje je odnio Vrbas, ali imamo napajanje s druge strane – kaže Žarić.

Također na dalekovodu Ugljevik-Tuzla klizište je napravilo probelma pa je isključen.

- Imamo oštećenih dalekovoda i još u Zenici, Banjoj Luci, Laktašima. Uglavnom za sve dalekovode koji su pali imamo rezrevna napajanja tako da se to ne osjeti u smislu sandbjevanja potrošača. Najveći problem nam je dalekovod Lopare-Tuzla, jer su Lopare  radialno napojene samo s jedne strane i ako se taj stub ošteti onda je moguće da Lopare budu van napona – dodao je Žarić.

S obzirom da je „Elektroprijenos“ u vlasništvu entiteta Žarić kaže da će čekati upute vlasnika o tome na koji način se može pomoći stanovništvu te će čekati upute, ali su se radnici već samoinicijativno organizirali i prikupljaju pomoć.

- Nama je prioritet da saniramo štetu, ali ćemo i pomoći i Jutrosa sam dao nalog šta se intevento radi. Pokušavamo sanirati ono što možemo, a svakako da ćemo pomoći koliko god možemo i u skladu s odlukama vlada entiteta – dodao je Žarić. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android