Članak

Ruski ambasador Ivancov: Visoki predstavnik više nije potreban u BiH

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov kaže da bi trebalo ukinuti visokog predstavnika međunarodne zajednice i poručuje da bi novi mandat EUFOR-a trebalo da bude bez evroatlantske perspe

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov kaže da bi trebalo ukinuti visokog predstavnika međunarodne zajednice i poručuje da bi novi mandat EUFOR-a trebalo da bude bez evroatlantske perspektive, prenosi novinska agencija Patria.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitao "zašto bi trebalo BiH, koja je suverena država, da ima 'lord protektora'".

-Ne smatram da jedna zemlja može postati članica EU ako nije upravljana izabranim institucijama, već od nekog spolja. Zbog toga smo mišljenja da bi tu funkciju trebalo ukinuti. Mnogo toga što visoki predstavnik ovih dana čini je mikro-menadžment. Dobro je da nisu upotrijebljena Bonska ovlaštenja od 2011... Zbog toga ne postoji nikakav razlog da ostane, istakao je Ivancov.

On je podsjetio da je Upravni odbor Vijeća za  implementaciju mirovnog sporazuma (PIC) još 2006. donio odluku da se kancelarija visokog predstavnika zatvori 2007, ali su se potom pojavili dodatni uslovi.

Ruski diplomata ukazuje da je ukidanje visokog predstavnika moguće jednostavnom odlukom PIC-a, dodajući da za to ne postoji konsenzus.

-Tehnički to nije moguće, ali bi bio dobar način za proslavu dvije decenije od Dejtonskog sporazuma, ističe Ivancov.

Kada je riječ o međunarodnog misiji EUFOR, on je kazao da Rusija i dalje smatra da ona ima bitnu ulogu i da nema ništa protiv produženja mandata.

On je naglasio da Moskva smatra da BiH ima širu perspektivu od EU i NATO-a, ukazujući da Rusija predlaže da se mandat EUFOR-a produži bez evroatlantske perspektive.

-Mi ćemo reći da bi trebalo da bude kratka rezolucija, možda sa ukazom na Dejtonski sporazum, pošto ove godine obilježavamo 20 godina od potpisivanja, najavio je Ivancov.

#Intervju