Članak

Jutros u Sarajevu preminuo prof.dr. Munib Maglajlić

Magistrirao je 1974. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju pod naslovom Književnohistorijsko i književnoteorijsko određenje muslimanske narodne balade odbranio je 1980. go

Jutros je u Sarajevu od posljedica srčanog udara preminuo jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca, prof. dr. Munib Maglajlić, piše novinska agencija Patria.

Rođen je u Banja Luci 1945. godine. Maternji jezik i književnost i historiju diplomirao je 1966. godine

Na Višoj pedagoškoj školi u Banja Luci diplomirao je maternji jezik i književnost, a 1970. godine diplomu je stekao i na studijskoj grupi Istorija jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Magistrirao je 1974. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju pod naslovom Književnohistorijsko i književnoteorijsko određenje muslimanske narodne balade odbranio je 1980. godine.

Od 1994. na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, bio je redovni profesor sve do penzije. Njegova djela su od izuzetne važnosti za kulturu i povijest književnosti naše domovine. 

#BiH