Objavljeno u kategoriji BiH na 19.05.2014 00:00:00

Mustabašić: Ovo je ratno stanje, ali imamo dobrovoljce sa svih strana

Akcija čišćenja Maglaja, volonteri pristigli iz nekoliko bh. gradova

Nažalost, ovo je ratno stanje. Imamo doborovoljce sa svih strana, pomažu, čiste, vrše neophodne radnje da bi se osposobili dijelovi grada. Ulivaju građanima optimizam. Svi su se stavili na raspolaganja, kazao je Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj za bh. novinsku agenciju Patria nakon što se vodena bujica povukla iz ovog grada.

Nezapamćene poplave koje su zahvatile Bosnu i Herecgovinu, u gradu Maglaju ostavile su stravične posljedice. Poslije pet dana života bez struje i vode, jučer je puštena struja u pojedinim dijelovima grada. Kako je kazao načelnik Mustabašić konvoji pomoći dolaze svakodnevno.

- Formirali smo krizni štab i odredili logističke centre za pomoć koja pristiže. Najveći problem su građani koji direktno dijele iz kombija, a onda čitave porodice dolaze i uzimaju hranu. Sigurno da ima zloupotreba, ali pokušavamo smiriti situaciju – kazao je Mustabašić.

Još uvijek je problem s pitkom vodom, ali i ona dolazi u velikim količinama u konvojima pomoći.

- Vodovod je čitav, ali voda još nije pitka. Stižu i lijekovi, ali nam oni stalno trebaju. Lijekove distribuiramo u Dom zdravlja i oni ih raspoređuju onima kojima je najpotrebnije. Pokušavamo normalizovati život – kazao je Mustabašić.

On je naglasio da pomoć pristiže sa svih strana.

- Imamo nekoliko vatrogasnih jedinica iz Goražda, Bihaća. Baš je iz Bihaća došao čovjek sa pumpama za ispumpavanje vode, pet dana je bio ovdje, gotovo 100% smo ospobili Dom zdravlja – istakao je on.

Posebnu zahvalost kako kaže građani Maglaja iskazuju prema vojsci, policijskim snagama, volonterima koji su jučer čistili ulice Maglaja. Broj smrtno stradalih je dvoje, ali je dosta povrijeđenih zbog mulja i klizavih površina, piše NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android