Članak

Čavić: Izetbegović,Radončić i Komšić odlučuju da li će Dodik ući u državnu vlast

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je poručio da bi eventualni referendum koji najavljuje Milorad Dodik doveo Republiku Srpsku u situaciju da postane kusur u očima globalnih igrača. Također, istakao je da

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je poručio da bi eventualni referendum koji najavljuje Milorad Dodik doveo Republiku Srpsku u situaciju da postane kusur u očima globalnih igrača. Također, istakao je da bi eventualno referendum o nezavisnosti značio kraj za Republiku Srpsku, prenosi novinska agencija Patria.

-Dodik nema kapacitet da svoju sudbinu poistovjeti sa sudbinom RS-a. To bi dovelo Republiku Srpsku da postane kusur u očima globalnih igrača, kazao je Dragan Čavić.

Na pitanje "čemu priča o referendumu ako je svjestan da nema podršku?", Čavić je kazao da je to sredstvo pritiska na sagovornika.

-To je sredstvo pritiska na sagovornika u BiH i van BiH u smislu dobijanja nekih benefita. Ja razumijem njegovu taktiku i strategiju da zaustavi pritisak koji je postojao na RS koji su radili predstavnici Međunarodne zajednice, bez ikakvog razloga, kazao je Čavić i nastavio:

-U relativno kratkom periodu 2006. godine je RS skinula sa vrata optužbe Haškog suda, završila mapu puta. Tada je trebala da se zatvori kancelarija visokog predstavnika u BiH, a onda je sve krenulo nizbrdo. Problem je također što je svaki Bošnjak poslije Silajdžića htio biti Silajdžić, istakao je. 

O potencijalnom ulasku u Vijeće ministara BiH zajedno sa SNSD-om, Čavić je kazao da to nije na njemu da odluči.

-Ne možemo biti zajedno sa SNSD-om u Vijeću ministara. Tu odluku će donijeti oni koji imaju kapacitet za to. To su prije svega Izetbegović, Komšić i Radončić, kazao je.

Još je istakao da je on uvijek za saradnju koja će donijeti zajednički napredak.

-Ja sam rekao jasno na sastanku sa Zvizdićem, Izetbegovićem i Bevandom kada smo raspravljali o njemačkoj agendi o reformama da sam uvijek spreman na saradnju koja će donijeti obostranu korist i zajednički napredak.

O usvajanju mehanizma koordinacije, Čavić je kazao da je upravo u tome ključ budućnosti ove zemlje.

-Ako se mehanizam koordinacije usvoji, a on je ključ budućnosti ove zemlje, i u narednoj godini zaživi ova država će u narednim godinama ostaviti konflikt koji je pomnožen kroz etničke, državne, kantonalne, vjerske odnose.

Afera "Dva papka"

O aferi "Dva papka" koja potresla političku scenu BiH, Čavić je kazao da je sve dokazano ali da je krivična prijava odbačena protiv premijerke Željke Cvijanović. 

-Krivična prijava u aferi "Papak" je odbačena. Forenzičari iz Holandije su potvrdili autentičnost tog snimka i nastavljamo bojkotovati premijerku.

Razgovor sa Đinđićem 

Također, kazao da je sa pokojnim Zoranom Đinđićem razgovarao o srpsko-bošnjačkom dijalogu.

-Sa Đinđićem sam razgovarao tri sata o srpsko-bošnjačkom dijalogu, 15 dana prije nego je ubijen i složili smo se da je to ključ za razvoj i mir na Balkanu, rekao je Čavić gostujući u Pressingu na N1.

#Intervju