Objavljeno u kategoriji BiH na 10.10.2015 09:30:59

Forum u Banja Luci: Dijaspora može biti jedan od vodećih investitora u BiH

Foto: Arhiv

U Banja Lucu je u petak održan treći biznis forum bh. dijaspore BhdiaFor2015, koji je privukao stotine privrednika i potencijalnih investitora iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, piše novinska agencija Patria.

Važan ekonomski skup za našu zemlju organizirali su nevladina organizacija Naša perspektiva, uz pomoć Vanjskotrgovinske komore BiH i Svjetskog saveza dijaspore, te ambasade Norveške - glavnog donatora foruma.

Privrednici iz BiH imali su priliku razgovarati sa ljudima iz bh. dijaspore koji su vlasnici, suvlasnici ili rukovodeći ljudi u kompanijama širom svijeta, te na taj način crpiti ideje za nove biznise ali i uspostavljati nove saradnje i stvarati prilike za nove ekonomske projekte važne za BiH.

Procjenjuje se da u svijetu živi oko dva miliona ljudi, čije je porijeklo iz BiH. Prema podacima Centralne banke BiH, oni u zemlju godišnje formalno pošalju oko dvije milijarde KM članovima svojih porodica, što je oko 13 posto ukupnog BDP-a, isto toliko šalju neformalnim kanalima, a ogromne količine novca troše u BiH i tokom godišnjih odmora.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android