Članak

Komšić: DF neće sam izaći iz Vijeća ministara, Dunović neće podnijeti ostavku

DF neće sam izaći iz Vijeća ministara. Odnosno, postoji situacija kada se i to može desiti – da Vijeće ministara donese odluku koja bi po nama bila duboko štetna po BiH. U toj situaciji bilo bi besmis

Drugi dio intervjua za novinsku agenciju Patria sa predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem.

PRVI DIO INTERVJUA Komšić: Izetbegović je Čoviću poklonio sve, slijedi zaokruživanje tzv. Herceg-Bosne

PATRIA: Ukoliko DF izađe iz vlasti sa svih nivoa, dakle i iz Vijeća ministara, dijelite li mišljenje onih političkih analitičara i javnosti koja smatra da će Vašim izlaskom, a ulaskom SBB-a, umjesto Saveza za promjene biti uveden Dodikov SNSD te da priča finalizaciji podjele ove države može početi?

KOMŠIĆ: DF neće sam izaći iz Vijeća ministara. Odnosno, postoji situacija kada se i to može desiti – da Vijeće ministara donese odluku koja bi po nama bila duboko štetna po BiH. U toj situaciji bilo bi besmisleno biti u takvom Vijeću ministara.

Izetbegović i to zna, jer sam to rekao i njemu i Bosiću. I DF i ja lično smo spremni braniti ovakav sastav Vijeća ministara dokle god možemo. Svjesni smo da nismo toliko jaki, jer nemamo toliki broj glasova, da to možemo sami uraditi ali da ćemo ga braniti do zadnjeg trenutka, to sigurno hoćemo. Izuzev situacije koju sam već pomenuo, da Vijeće ministara donese odluku štetnu po interese BiH.

Ključ je  rukama SDA i to iz jednostavnog razloga – oni imaju najviše glasova i najviše zastupnika u Parlamentu BiH. Zvuči čak pomalo apsurdno, a i to sam već rekao Izetbegoviću i Bosiću, da u konačnici nije ni bitno da li će DF biti dio VM, ali da je suštinski bitno da zajedno ostanu SDA i Savez za promjene u VM BiH.

I još sam im rekao da je DF svoj glavni politički cilj ostavrio onog trenutka kada smo uspjeli izbaciti Dodika iz vlasti, a uvezati SDA i SZP. Naravno da se to nije moglo desiti bez volje i želje SDA i SZP ali se desilo onda kada smo rekli SDA da mogu računati na nas u vlasti samo ako u njoj nije Dodik i ako će to biti SZP. Tako je i došlo do formiranja VM.

Čović se ovome protivio ali nije imao kuda i morao je pristati. Između ostalog, iz tog razloga Čović nikada nije ni stavio svoj potpis na sporazum o formiranju Vijeća ministara. Kao što nikada nije odustao od svog prvobitnog plana da ipak uvede Dodika u VM a izbaci SZP. Da bi se to desilo mora prvo eliminisati DF. SDA mu je to dopustila da uradi u Vladi Federacije a vidjet ćemo da li će mu dopustiti izbacivanje Saveza za promjene i DF-a, a uvođenje Dodika u VM i Vladu F BiH.

Ako se to desi, neka drugi procjenjuju šta dalje slijedi. Ja znam, ali pustit ću nekome drugom da to kaže.

PATRIA: Nerijetko vam iz određenih tabora poručuju kako ste neozbiljan političar i kako DF nema nikakve vizije, programa, strategije? Šta im poručujete?

KOMŠIĆ: Ako je to već tako kako kažu, zašto nam onda posvećuju toliko pažnje? Zašto su onda tako žestoko svi protiv nas, i Izetbegović i dio SDA i Radončić i SBB, i Dodik i SNSD, a HDZ da ne pominjem? Sasvim je logično ljudsko ponašanje da nekome, neozbiljnom, nekome bez vizije, strategije itd., jednostavno ne posvećujete pažnju. Ko se to još troši na takve tipove?

Ja bih prije rekao da mi njima smetamo, žestoko smetamo! Tvrdoglavo stojimo iza onoga u što vjerujemo, ne savijamo kičmu, ne poginjemo glavu, ne mogu nas kupiti za ministarske fotelje, ne mogu nas kupiti za javna preduzeća, ne mogu nas zloupotrijebiti da vodimo njihove prljave ratove, koji nisu ni politički ni etnički obojeni nego imaju samo jednu boju – boju velikog novca, ne mogu nam ništa. Ništa ne pomaže sa nama, ponude, pritisci, blaćenje…

Zapravo je možda i istina ono što je rekao jedan od naših a i mojih kritičara, gospodin Izetbegović, predsjednik SDA - DF je jednostavno smetao u Vladi F BiH i to iz razloga što je DF pokušao da promijeni način na koji vlast funkcionira zadnjih 20-ak godina. On je to rekao u formi kritike! A ja mu se zahvaljujem na tome! To je zapravo suština svega.  Treba li danas u BiH ikome bolja strategija od ove navedene? I to vrlo ozbiljna strategija!

PATRIA: Dokle se došlo sa pričom o ujedinjenju ljevice, DF-a i SDP-a? Jesu li na tom fonu počele pripreme za lokalne izbore naredne godine?

KOMŠIĆ:Te stvari se kreću gotovo na prirodan način, ako se tako može reći. Mislim da je izvjestan zajednički nastup DF-a i SDP-a na lokalnim izborima i to u smislu podrške zajedničkim kandidatima za načelnike. Liste stranaka će biti odvojene, i DF i SDP će imati odvojene liste, ali vjerujem da će nam kandidati za načelnike biti zajednički. Detalje tek trebamo dogovoriti.

PATRIA:Da li će Milan Dunović podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika FBiH ukoliko DF donese odluku da upotpunosti izađe iz vlasti?

KOMŠIĆ: Ne, neće. Želje HDZ-a ili bilo koga drugog nas, u smislu te pozicije, više ne zanimaju.

PATRIA: S kojim od lidera stranaka u BiH ste najviše u kontaktu i s kojim se najčešće sastajete?

KOMŠIĆ: Sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a.

PATRIA: Pripisuje vam se u političkim kuloarima da ste Vi i DF favorite međunarodne zajednice, odnosno miljenici politički Američke ambasade u BiH. Je li to možda razlog što još uvijek niste donijeli odluku o napuštanju vlasti?

KOMŠIĆ: Nismo mi ničiji favoriti. Čak suprotno, pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice, također, žestoko idemo na nerve, kao npr. Johantanu Mooru.

Mi se borimo da budemo favorit ovog naroda, ne stranaca. A ako se sa zvaničnom američkom politikom oko suštine i budućnosti BiH slažemo i ako su naša politička načela slična ili gotovo ista, kada govorimo kakva i gdje BiH treba biti u budućem vremenu, kao što je to i zvanična politika Ambasade SAD u Sarajevu, onda ne možemo govoriti o nekom navodnom favoriziranju od strane bilo koga, pa i samih Amerikanaca, nego samo o vjerovanju u neke univerzalne vrijednosti za koje je neophodno da važe i u BiH.

#Intervju