Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.10.2015 14:05:42

Brčkalo: Dodik referendumom želi zaštiti svoju kožu

Brčkalo: U RS je sve na koljenima

Ako posmatrate Dodika od početaka njegove političke karijere do danas, vidjet ćete da je on od socijaldemokrate, unitariste, koji je pozivao da Bosna i Hercegovina ima samo jednog predsjednika, otišao u totalnu radikalnu stranu, pa sada slušate njegove izjave o referendumu o otcjepljenju, referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH..., kaže u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria Miroslav Brčkalo, PDP-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- No, tako nešto nije ni čudo – upozorava Brčkalo, mladi političar koji je od predsjednika lokalnog PDP-a na Palama izrastao u najglasnijeg kritičara režima Milorada Dodika.

- Dodiku je jedino nacionalna priča ostala – on je uništio ekonomiju Republike Srpske, uništio je zdravstvo, uništio je fond PIO, u Republici Srpskoj je sve na koljenima... A, Dodik nema odgovara ni na jedno to životno pitanje - nama hoće da povećaju cijenu električne energije - i njemu je ostala još samo ova priča o referendumu, otcjepljenju, nezavisnosti. Nažalost, on na toj priči još uvijek uspijeva donekle plutati politički  – kaže Brčkalo.

A, sama priča oko referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja već mjesecima potresa politički prostor Bosne i Hercegovine, objašnjava Brčkalo, nije nikakva briga Dodika za građane Republike Srpske, već spašavanje njegove gole kože.
Brčkalo podsjeća kako se Sud i Tužilaštvo BiH na bave samo zločinima, već i privrednim kriminalom, pa bi Dodik rado da tim dijelom pravosuđa u zemlji ovlada u cijelosti.

Opozicija je, kaže Brčkalo, Specijalnom tužilaštvu u RS u samo nekoliko godina podnijela sedam krivičnih prijava zbog pljačke kompanije Birač, Bobar banke, Robne kuće Boska, novina Fokus, Šuma RS, Hidrogradnje... No, zahvaljujući vlasti, Dodik još uvijek prijave uspijeva držati u ladicima.

Zbog toga je, podsjeća, Dodiku najteže i pao gubitak vlasti na državnom nivou. Imenovanjem Dragana Mektića za ministra sigurnosti BiH počeli su procesi koji bi Dodika mogli koštati skupo.

- Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e je bio Dodikov čovjek. Sada treba da se postavi neko ko će smjeti da zarovi u kriminal koji su počinili kadrovi SNSD-a i njihovi partneri, i toga se Dodik boji. Zbog toga će pokušati na sve načine da uđe u vlast umjesto Saveza za promjene – kaže Brčkalo.

Na pitanje kako komentariše optužbe Dodika da je Savez za promjene izdao RS u Vijeću ministara BiH, Brčkalo kaže da Dodiku i njegovoj ekipi ipak nije mrska Bosni i Hercegovini kako to pričaju, uzme li se u obzir da je premijerka Željka Cvijanović sina zaposlila u Eletroprijenos BiH, sin Nikole Špirića radi u obavještajnim agencijama BiH, kćerka jednog drugog visokog funkcionera SNSD-a zaposlena je u Centralnoj banci BiH, piše Patria.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android