Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2014 00:00:00

Alibajraktarević: Tražili smo pomoć Hrvatske i Turske

Maglaj u potpunosti pod vodom

Senada Alibajraktarević, pomoćnica načelnika Maglaja nalazi se u Tuzli te je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazala da je telefonska komunikacija obustvaljena s građanima Maglaja koji već 24 sata nemaju struju. Kako je kazala za NAP ona je pozvala i Hrvatsku i Tursku da pomognu građanima Maglaja.

- Zvala sam Vlade i Turske i Hrvastke i molila za pomoć i oni su obećali d aće pomoći. Vojska je ušla u Maglaj i trenutno čamcima spašava građane, a helikopter s krovova vrši evakuaciju. Također, molim da se rafterima iz Konjica odobri da krenu put Maglaja koji imaju svu opremu i koji mogu pomoći – kaže Alibajraktarević.

U Maglaju situacija poprima dramatične razmjere, a kako navodi Alibajraktarević 20 radnika iz Natrona koji su u podrumima još uvijek nisu spašeni.

- Mnogo je i špekulacija u vezi s onim što se dešava. Mislim da nije srušen most u straom dijelu grada, ali ponavljam da je komunikacija s građanima otežana i da je rijetko čiji mobitel u funkciji – dodala je Alibajraktarević.

Inače, rafteri iz Konjica trenutno se nalaze na heliodromu u kasarni u Rajlovcu gdje čekaju odobrenje za polijetanje prema Maglaju.

- Nadam se da će dobiti odobrenje, jer imaju svu opremu i mogu puno pomoći - dodala je Alibajraktarević.

Ukoliko se uspiju prebaciti do Maglaja, 12 ljudi će sa tri kompleta profesionalne opreme pomagati pri spašavanju stanovništva ovog grada koje je danas najugroženije.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android