Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 20.02.2014 00:00:00

Kulturna scena cvjeta u BiH

Jerlagić: BiH ima kulturni potencijal

Mlada bh.umjetnica Lea Jerlagić, autorica je umjetničke postavke koja privlači pažnju u sarajevskoj galeriji Java. Lea je, kako kaže, plesačica i grafičarka. Posljednja postavka je, ističe, pokušaj spoja plesa i likovne umjetnosti, odnosno transformacija plesnog pokreta u vizualni izraz. Ova mlada umjetnica je studirala u Kini, kao stipendista tamošnje vlade.

- Kao studentica  u Kini susrela sam se sa kineskom kaligrafijom, zahvaljujući kojoj dolazi do fenomena "sinestezija" gdje implus koji se dobije kroz jedno čulo, nakon unutrašnje transformacije, ispoljava putem drugog čula – kaže Jerlagić.

Ovo nije njena prva samostalna izložba. U Kini se prestavila sa kineskim drvorezom, nakon toga i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i  galeriji AB u Maglaju. Član je neovisne plesne grupe „Koreokret“, čijim je performansom otvorena njena izložba. Grupa trenutno radi na projektu „Panopticum“  za poljsku dizajnericu Martu Poznanski.

- Kada ste izvan države i gledate kulturnu i umjetničku scenu u Bosni i Hercegovini vidite da ona cvjeta. Nije ograničena sistemom, slobodna je i živa i posjeduje ogroman potencijal koji samo treba da bude primjećen-ističe ova umjetnica.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android