Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2014 00:00:00

Palestinci obilježavaju 66 godina izgona: Katastrofa koja traje

Palestina: Palestinci su istjerani iz svojih domova i protjerani na Zapadnu obalu

Na današnji dan prije 66 godina započela je najveća nesreća palestinskog naroda, koja traje do danas, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Dan početka masovnog etničkog čišćenja Palestinaca sa njihove zemlje od strane cionističkih sila, koji je počeo 15. maja 1948. godine nazvan je Dan katastrofe (Nakba). Ali, on još traje. Čak 66 godina kasnije, na oči svjetske javnosti, izraelski vojnici svakodnevno ubijaju palestinske civile i njihovu djecu.

- Za nas je 15. maj dan katastofe, no Jevreji ga uporedo slave kao dan nezavisnosti Izraela – kaže za Patriu Majed Maarouf, predsjednik Udruženja „Palestinska zajednica“ BiH i bivši ambasador Palestine u BiH.

Udruženje je zajedno sa nekoliko svojih prijatelja u Sarajevu osnovao prije nekoliko dana, a cilj im je, kaže, pomoći svom narodu da se izbore protiv nepravde koju im Izrael pravi već decenijama. U BiH trenutno živi nekoliko stotina Palestinaca koji su ovdje zbog biznisa ili školovanja, ali niti jedan od njih, kaže Maarouf, nije zaboravio svoju Palestinu.

Palestinci će kazati kako su Cionisti pomognuti zapadnim silama koje su se željele iskupiti za stradanja jevreja u II svjetskom ratu, dobili legalno pravo da okupiraju palestinsku zemlju i pobiju i rasele njene stanovnike, što i danas čine.

Krajem '40-ih godina s područja Palestine protjerano je 800.000 Palestinaca od ukupno njih 1.400.000, a u njihove kuće, imanja i poslovne zgrade uselili su se doseljeni jevreji iz cijeloga svijeta.

- Palestinci su istjerani iz svojih domova i protjerani na Zapadnu obalu i u područje Gaze, a veliki broj njih protjeran je u Libanon, Jordan i Siriju – na Golan, objašnjava Maarouf za NAP.

Godine 1918. u Palestini je bilo svega 8% jevreja od ukupnog broja stanovnika, a danas, na  području historijske Palestine, od 11,8 miliona ljudi koji žive tamo, njih oko šest miliona su jevreji, ili oko 51 %. Ali, tih 51 5 jevreja posjeduje čak 85 % površine te zemlje.

Tokom Nakbe Izrael je okupirao 774 mjesta i grada, a 531 u cijelosti srušio. U oko 70 masovnih zločina nad palestinskim narodom koje su tada počinili Izraelci, poginulo je 70.000 Palestinaca.

- Bez obzira na na to što zapadne sile i dalje pomažu Izrael, palestinski narod se nikada neće prestati boriti za svoj nacionalni cilj: a to je ostvarenje nezavisne države unutar granice od 4. juna 1967. i Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, te povratku izbjeglica u skladu sa UN Rezolucijom br. 194. – poručuje Maarouf, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android