Članak

Međunarodni dan nestalih osoba: U BiH se traga za još 7.000 ljudi

Podsjećamo da su Ujedinjene nacije na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile 30. avgust Međunarodnim danom nestalih osoba. Ova

 Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira, danas će održati aktivnost u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba. Aktivnost će se obaviti u Sarajevu u periodu od 11 – 14 sati ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, piše novinska agencija Patria.

Podsjećamo da su Ujedinjene nacije na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile 30. avgust Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da se još jednom u godini aktualizuje rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i pouči javnost o vrijednosti svake informacije o nestaloj osobi.

Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju.

Ukupan broj nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je 34.965. Još uvijek se traga za 7.000 osoba. Iz tog razloga u nedjelju se sjećamo svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje osnovno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

#BiH