Članak

Bećirović: Ako Vučić iskreno želi zajednički dan sjećanja na sve žrtve neka to bude 11. juli

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana koji smatra da „inicijative „pomirenja“, koje dolaze iz Beograda pa i posljednja Vučićeva imaju

Prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratnih sukoba tokom 90-ih godina u zemljama bivše Jugoslavije za mnoge zvaničnike kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, ali i dijelu Srbije nije prihvatljiv, piše bh. novinska agencija Patria.

Takvog mišljenja je i Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana koji smatra da „inicijative „pomirenja“, koje dolaze iz Beograda pa i posljednja Vučićeva imaju za cilj da se pokuša promijeniti sam karakter rata/ova na području bivše SFRJ.“

- Prije svega želi se eliminirati element agresije i odgovornosti za započete ratove, koji se pripisuje tadašnjem Miloševićevom režimu i zvaničnom Beogradu.  Ukoliko je namjera premijera Srbije Aleksandra Vučića ozbiljna i iskrena, neka taj datum bude upravo 11. juli i neka se obilježava u Srebrenici. Bezbroj je razloga da to bude i srpski dan nakon niza presuda nadležnih međunarodnih sudova – navodi Bećirović za agenciju Patria.

On je pozvao Vučića da predloži upravo taj dan za dan sjećanja na sve žrtve.

- Ako to predloži onda je ozbiljan i neka žrtve iz cijele bivše SFRJ dođu u Srebrenicu 11.jula. Ako bi došlo do konsenzusa o obilježavanju jednog dana, onda srpske žrtve moraju se odreći obilježavanja drugih dana. Ako Vučić prihvati 11. juli neka odmah donese zakon u Srbiji, ali i Milorad Dodik u entitetu Republika Srpska da je 11. juli i njihov dan i da se odriču obilježavanja drugih dana – zaključio je Bećirović.

#Intervju