Članak

Austrija: Azilante smještaju u autobuse

Azilanti u autobusima dobijaju jedan lanč paket dnevno, kao i jednu flašu mineralne vode, dok pakete sa sredstvima za higijenu ne dobijaju.

Situacija u Trajskirhenu, kraj Beča, gdje se nalazi prihvatni centar za azilante, veoma je teška, a vlasti novopridošle azilante, odnedavno, smještaju u autobuse, prenosi novinska agencija Patria.

U prihvatnom centru je od prošle nedjelje obustavljen prijem novih azilanata nakon što je njihov broj premašio 4.000, a centar ima svega nešto više od 2.000 mjesta za spavanje.

Sada se nedaleko odatle nalazi 11 autobusa koji služe kao svojevrsne "čekaonice" za nove izbjeglice. 

Prema pisanju "Standarda", izbjeglice moraju da provedu u autobusima vrijeme do prvog ispitivanja i zdravstvenog pregleda. 

Svakodnevno u autobuse se smješta više desetina azilanata, među kojima su i porodice sa djecom. Veliki broj njih spava ispred autobusa na zemlji pod vedrim nebom ili na podu u autobusima. 

Pravno gledano takvo zadržavanje je moguće do 48 sati, ali poznavaoci prilika u Trajskirhenu ističu da se taj rok ne poštuje i to prije svega vikendom. Mistarstvo unutrašnjih poslova to negira. 

Azilanti u autobusima dobijaju jedan lanč paket dnevno, kao i jednu flašu mineralne vode, dok pakete sa sredstvima za higijenu ne dobijaju. 

Prema insajderskim informacijama, u autobusima ima i beba, a policija je zabranila radnicima prihvatnog centra, koji su željeli da pomognu, da dostavljaju pelene, kao i crijeva preko kojeg bi azilante u autobusima snabdjevali svježom pitkom vodom. Ministarstvo unutrašnih poslova ističe da su vlasti zainteresovane za što brži dalji transport azilanata.

#Svijet