Objavljeno u kategoriji Biznis na 20.02.2014 00:00:00

I pored raznovrsne ponude, nema jutarnje gužve

Vezira Alihodžić za svojim stolom na tržnici

Ekipa bh. novinske agencije Patria posjetila je poznatu sarajevsku tržnicu. U staklenim izlozima raznovrsna ponuda: meso, mlijeko i drugi domaći proizvodi. Većina prodavača već godinama ima svoje stalno mjesto. Za jednim od stolova naišli smo na Veziru Alihodžić, samostalnog proizvođača mliječnih proizvoda iz Visokog.

Kako nam je u razgovoru otkrila, proizvodnjom i prodajom domaćih proizvoda bavi se već 30 godina. Prije rata, radila je kod sarajevske Vijećnice, a od kraja rata je u tržnici.  

- Imam puno proizvoda. Pravim mladi sir, masni, kriška sir, slani i slatki kajmak, puter, maslo, paprike u kajmaku. Sve što znam to i pravim i već dugo imam svoje redovne kupce – rekla nam je Vezira.

Vezira i njena porodica u Visokom imaju vlastitu farmu sa 20 krava, ali do sada za svoju proizvodnju nije dobivala poticajna sredstva.

- Tri porodice žive isključivo od toga. Imam četiri sina koja sam odškolovala i nije uvijek lahko. Ali šta ću? –  kazala je Vezira.

Vezira nam je otkrila da jutarnje gužve više nisu uobičajene, pa je i čest  gost sajmova domaće hrane gdje zaradi više nego inače. A za kraj nam je rekla da će raditi sve dokad je zdravlje bude služilo.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android