Članak

Kriza u Venecueli: Transplantirani bolesnici moraju uzimati lijekove za pse

"Ponižavajuće je da naš život ovisi o lijeku za životinje", rekao je M. Blanco (47), podvrgnut transplantaciji prije 15 godina, koji je mjesec dana uzimao Prednison za pse sve dok mu zdravstveno osigu

Zbog nestašice farmaceutskih proizvoda transplantirani bolesnici u Venezueli moraju uzimati lijekove za životinje, piše agencija France Presse, prenosi novinska agencija Patria.

Kako navode privatna udruženja, nestašica pogađa 70 posto lijekova sa službene liste u toj zemlji koja ima najveće zalihe nafte u svijetu, ali trpi oskudicu medicinskog materijala i mnogih drugih proizvoda, primjerice brašna, piletine, rezervnih dijelova za automobil i sredstava za ličnu higijenu, zbog nedostatka strane valute kojom bi finansirala uvoz.

Prednisona i Cellcepta - dva imunosupresiva koji sprječavaju odbacivanje presađenih organa - cijeli juli nije bilo u apotekama, potvrdili su bolesnici na upit novinske agencije.

Takvo je stanje kritično za pacijente koji ni na jedan dan ne smiju prekinuti terapiju jer bi im tijelo moglo odbaciti jetra ili bubreg koje mnogi čekaju godinama.

"Kada više nije bilo Prednisona za ljude, svi su počeli uzimati lijekove za pse", rekao je predsjednik farmaceutskog udruženja Freddy Ceballos.

"Ugroženi su ljudski životi", upozorio je Francisco Valencia, predsjednik zaklade Transplantirani prijatelji koja pomaže pacijentima i nerijetko im nabavlja lijekove.

"Ponižavajuće je da naš život ovisi o lijeku za životinje", rekao je M. Blanco (47), podvrgnut transplantaciji prije 15 godina, koji je mjesec dana uzimao Prednison za pse sve dok mu zdravstveno osiguranje nije nabavilo lijek.

#Svijet