Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.05.2014 00:00:00

Garibija: Egzibicija Gradske uprave nije uspjela, a bh. kolose su zaobišli

Zakazala tehnika

Vrlo je lijepa stvar što se otvaranje Vijećnice dogodilo 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom, ali organizatori su htjeli jednu egzibiciju koja nije uspjela. Za nas je to provala. Ako ćeš neku novost, mora biti zicer – kazao je Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- To znači da nismo dorasli takvim izazovima – dodao je Garibija i istakao da je Gradska uprava napravila glamurozno otvaranje, ali da nisu pozvani oni koji su trebali biti tu.

Inače, gradonačelnik Ivo Komšić već je početkom aprila najavio otvaranje Vijećnice 9. maja pa je stoga i začuđujuće da je došlo do grubih grešaka u organizaciji i izvedbi otvaranja.

Garibija je to pojasnio i kazao da BiH ima kolose u muzičkom i kulturnom smislu kao što su Zdravko Čolić, Dino Merlin, Goran Bregović, Hari Varešanović, Danis Tanović, Sulejman Kupusović, Haris Pašović...

- Da nema Čole (Zdravko Čolić op.a.) koji je tu studirao, uzimao knjige...Trebalo ih je principijelno pozvati. Nama je bog dao kolose u Sarajevu, legende Sarajeva. Trebalo je da ih puste da urade posao, oni koji su utkali puno u Sarajevo. Morali su biti na repertoaru, ako ništa, da pozdrave goste. To su sve dobri pjevači i režiseri. Oni su trebali biti prije političara. Politika je svoje odradila – kazao je Garibija za NAP.

On je dodao da je BiH prošla kroz tešku agresiju i da ima puno simbolike u 9. maju, te da ne bi bilo dobro da se Vijećnica otvorila 28. juna jer je tada izvršen atentat na austro-ugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Napomenuo je Garibija da je Gavrilo Princip upravo iz Vijećnice krenuo u taj svoj pohod koji će označiti i početak Prvog svjetskog rata.

Naime, osim toga Vijećnica ima jednu drugu simboliku. Napravljena je na mjestu gdje je utemeljeno Sarajevo.

- Ona je napravljena u jednom trouglu i to nije slučajno. Benjamin Kalaj sa tadašnjim vlastima (Austro-Ugarska monarhija op.a) i našim gradskim precima znao je historiju. E pošto je ona sinonim grada Sarajeva i odbrane grada, mislim da gradske vlasti nisu smjele ući u ovakvu egzibiciju ako nisu sigurni da će uspjeti. Nije nimalo slučajno što je pala ta tehnika – kaže Garibija.

S druge strane, Garibija kao arhitekt komentirao je obnovu Vijećnice.

- Sa stanovišta arhitekture ona je urađena kako treba, mi arhitekti trebamo im skinuti kapu. Vraćena je u njen prvobitni izgled. Radovi još nisu završeni i oni se nastavljaju. Iza 28. juna trebala bi biti otvorena za javnost – kaže Garibija za NAP.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android