Objavljeno u kategoriji BiH na 19.02.2014 00:00:00

BiH je pogodan ambijent za profiliranje različitih snaga

Sarajevo: Protesti građana traju od 7. februara (Foto: NAP/Arhiv)

Ne mislim da se nešto pozitivno može izroditi iz demonstracija i plenuma koji traju posljednjih dana u BiH, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) profesor Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu, sociolog i antropolog Dželal Ibraković.

- Ovo je jedan ambijent vrlo pogodan za političke snage koje žele da se profiliraju. Ali, teško da može nešto konkretno iz ovoga proizaći, imajući u vidu okolnosti u kojima se sve dešava. Čini mi se da ljudi očekuju više neku suštinsku promjenu, poput promjene Ustava. Djeluje frustrirajuće i za nas i Evropu da se političari ne mogu dogovoriti ni oko jedne stvari - smatra on.

Profesor Ibraković smatra da su protesti proistekli iz opravdanog revolta građana koji 20 godina očekuju neke suštinske promjene i iza kojih je preživljeni rat.

- Živimo u turbulentnom vremenu koje je veoma teško analizirati. Sve se dešava onako ad hoc. Nedostatak demokratskog ambijenta proizveo je da se traže alternativna rješenja. Postoji lutanje opozicije, i stalno pitanje kud Bosna ide - mišljenja je Ibraković.

S obzirom na određeni broj mladih, ali i nasilnih maloljetnika koji su učestvovali u neredima, pitali smo sociologa Ibrakovića gdje on vidi uzrok te pojave.

- Jedan od razloga je što su mladi više u virtuelnom svijetu, što uzrokuje gubitak socijalizacije, ali mnogi od njih nose i traumatična sjećanja iz proteklog perioda – zaključio je Ibraković.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android