Objavljeno u kategoriji BiH na 19.02.2014 00:00:00

Zvizdić neće u vruću premijersku fotelju!

Konaković: Nećemo predložiti novog mandatara

Stranka demokratske akcije (SDA) neće predložiti novog mandatara Vlade Kantona Sarajevo, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Elmedin Dino Konaković, šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Na pitanje da li bi predsjednik Kantonalnog odbora SDA Denis Zvizdić kao prvi čovjek najjače stranke u Sarajevu, trebao preuzeti odgovornost u teškoj situaciji, Konaković nije htio precizno odgovoriti.

- Moj lični stav je osobiti respekt prema najboljem premijeru svih vremena, a s druge strane odgovornost nosi i Zvizdić i ja, i svi mi za sve što se dešava – kaže Konaković.

Nakon što je Suad Zeljković iz SDA podnio ostavku na mjesto premijera Vlade KS, poslije nasilnih demonstracija, razriješila ga je kantonalna SDA. Kako saznajemo iz izvora u ovoj stranci, to je učinjeno bez konsultacija sa vrhom stranke i Predsjedništvom SDA kao zvaničnim organom koji mora biti informiran.

Posljednjih nekoliko dana se, unutar SDA, čuju kritike zbog takvog odnosa ogranka SDA koji predvodi Zvizdić, a koji je kontrolirao Vladu do početka demonstracija. 

Istovremeno, Konaković kaže kako kantonalna SDA namjerava i čuti mišljenje građanskog plenuma uprkos činjenici da je najžešći bijes demonstranata bio, upravo, usmjeren ka zgradi Vlade KS.

- Ne postoji zakonska i ustavna mogućnost da oni kandidiraju premijera, ali da mogu biti partner u dijalogu mogu. Spremni smo čuti njihove prijedloge – kaže Konaković.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android