Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 09.05.2014 00:00:00

Praštalo: Srđan Aleksić ne smije se zaboraviti!

Aleksić: Ubijen u 27. godini života

Evropski pokret u BiH danas je posthumno dodijelio Orden za humanost Evropskog pokreta Srđanu Aleksiću koji je 1993. godine ubijen u 27. godini samo zbog toga što je branio prijatelja druge nacije i imena, kazao je Predrag Praštalo predsjednik Evropskog pokreta u BiH za bh. novinsku agenciju Patria (NAP). Orden je uručen Srđanovom ocu Radetu Aleksiću.

- Danas smo demonstrativno zajedno sa Srđanovim ocem i gradonačelnikom Trebinja osim cvijeća posebno položili po jednu crvenu ružu na grob Srđana Aleksića. Pozvali smo mlade ljude koji ne bi trebali biti opterećni ratom i mržnjom i sve ljude dobre volje da povodom Dana pobjede nad fašizmom 9. maja svake godine u 14 sati u koliko je ubijen Srđan, polože jednu ružu na grob, ulicu, trg ili na mjestu gdje se nalaze u tom trenutku i da pomisle na Srđana. Ideja je da to bude naša gesta borbe protiv fašizma, protiv mržnje i podjela svih oblika. Naša želja je da to bude regionalna akcija – kazao je Praštalo za NAP.

Praštalo je dodao da će se na takav način održati uspomena na ovog hrabrog momka i da se ne smije dozvoliti da nakon smrti njegovog oca Radeta, padne u zaborav.

Komentirajući današnji dan koji se obilježava i kao Dan Evrope, Praštalo kaže da Evropski pokret u BiH posebno raduje da je Hrvatska ušla u EU.

- Čestitamo Hrvatskoj prvu godišnjicu u EU i prvi Dan Evrope koji slave kao članica EU. Što se tiče regiona, Srbija ima trenutno najbolje karte prema članstvu u Evropsku uniju. Postoji jasan politički i društveni konsenzus da žele punopravno članstvo u EU, nažalost to nije slučaj u BiH i ni iz daleka ne postoji – kazao je Praštalo.

Što se tiče nastavka aktivnosti Evropskog pokreta u BiH, 13. maja održat će se Internacionalni turnir u sjedećoj odbojci gdje će učešće uzeti ekipe iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Želimo pokazati da su oni najbolji amabasadori ovih zemalja. Mi pokušavamo da djelujemo regionalno, da damo doprinos uspjehu procesa evropskih integracija u BiH i regionu, jer smatramo da bez regionalne saradnje nema pojedinačnog uspjeha, a to je pokazala i Hrvatska – rekao je Praštalo i dodao je da će biti održana  ulična trka „Trka za Evropu“, dok će 31. maja biti održan koncert grupe Regina na Ilidži, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android