Članak

Klif: Srebrenički cvijet Vučiću je najvažnija slika posjete Potočarima

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif ocijenio je da je politika Britanije u Srbiji i na Balkanu konzistentna i koherentna, što je podrška pomirenju, prenosi novinska agencija Patria.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif ocijenio je da je politika Britanije u Srbiji i na Balkanu konzistentna i koherentna, što je podrška pomirenju, prenosi novinska agencija Patria.

Osim toga, Kif je naglasio da takvu politiku prema susjedima ima i premijer Aleksandar Vučić, što je pokazao i sastanak sa trojicom članova Predsjedništva BiH u Beogradu.

-Mi prema Balkanu imamo konzistentnu i koherentnu politiku, a to je podrška pomirenju kao doprinosu stabilnosti Balkana, rekao je Kif u intervjuu za list "Danas". 

Politika Vlade Srbije je jasna i to je politika reformi i integracija u EU i ne vidim promenu u toj politici, rekao je Kif, dodajući da je još jedan dokaz te politike sastanak premijera Srbije i članova Predsedništva BiH. 

Komentarišući taj susret, Kif je istakao da je to veoma pozitivan korak i dobra vijest za obje strane. 

-Mislim da je to iskren i pozitivan korak. Predsjednik Vlade Srbije također ima konzistentnu i koherentnu politiku prema susjedima. Sastanak sa članovima Predsjedništva BiH vidim kao dio te politike. Njegova prva posjeta regionu je bila u Sarajevu, zatim je bio u Zagrebu i Tirani i naravno otišao je u Potočare. Potpuno sam bio šokiran onim što se tamo dogodilo. Ali je činjenica da je on tamo bio vrlo pozitivan, rekao je Kif. 

Za njega je, kako je naveo, najvažnija slika te posjete bio momenat kada su Majke Srebrenice Vučiću dale cvijet Srebrenice. 

-Taj momenat je simbol pomirenja. Kada je riječ o pomirenju u regionu, rekao bih da sa Srbijom imamo u osnovi istu politiku i želje. Jasno je da kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici u VS UN, nismo imali isti stav, ali to se dešava, dodao je Kif.

#Intervju