Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Ne znam da li ćemo ispuniti rok Moneyvala

Omerhodžić: U trci smo s vremenom

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojene su izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje su jedan od uvjeta Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca – Moneyval.

Zaključeno je da zajednički Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde BiH zajedno sa Kolegijem Parlamenta BiH pokušaju pripremiti novo zakonsko rješenje o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, koje bi se do 1. juna po hitnoj proceduri uputilo na usvajanje u Državni parlament.

Podsjećamo, početkom aprila BiH je dat rok do 1. juna da se usvoji ovaj zakon, u protivnom BiH bi dospjela na crnu listu u rangu sa Sjevernom Korejom i Iranom. Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da su danas održali sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na kojem su razmatrane primjedbe koje su došle iz Republike Srpske na zakon koji je pao, te da su razmatrali načine kako ih ugraditi u zakon, a da se pri tome ne izgubi osnovna nit zakonskog rješenja.

- U toku su pripreme na realizaciji harmonizacije i usklađivanja zakonskih rješenja koja su došla od strane RS-a kako bi se zakon mogao poslati na Vijeće ministara, pa dalje prema Parlamentu BiH na daljnje usvajanje. Mi smo na dobrom putu da to riješimo. Ja mislim da postoji raspoloženje da se pozitivno problem riješi, jer nećemo imati drugu šansu – kazao je Omerhodžić.

On je dodao da je ranije Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u potpunosti urađen po preporukama Komiteta Moneyvala.

- Uglavnom radimo na tome da taj zakon uspješno reliziramo. Mi ćemo primjedbe iz RS-a ugraditi u novi zakon i već u ponedjeljka bi trebao biti konačan prijedlog rješenja. Mislim da je pozitivno ovo što radimo, a da li ćemo uspjeti u trci s vremenom to još uvijek ne znam – dodao je Omerhodžić.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android