Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Direkcija za ceste FBiH: Platili smo Slovencima mjesec prije bankrota, ali je sve po zakonu

SCT proglasio bankrot: "Bosman" se namirio iz sredstava za PDV

Direkcija za ceste FBiH potvrdila za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je 720.000 maraka za porez na dodanu vrijednost plaćeno slovenskoj kompaniji SCT krajem 2010. godine, a za poslove na Sarajevskoj zaobilaznici. No, oni tvrde da su radovi izvršeni te potpisani od strane nadzora, a da im nije poznato da li je SCT taj novac proslijedio podizvođačima ili Upravi za indirektno oporezivanje.

- Kompanija SCT BBM je bila, kao pravni zastupnik SCT Ljubljana, dužna uplatiti taj iznos UIO BiH, a da li je to i učinjeno to je predmet kontrole poreznih obveznika od strane UIO BiH – navode iz Direkcije cesta FBiH tvrdeći da je sve u skladu sa zakonom.

No, kako saznaje agencija Patria, taj  iznos nije plaćen UIO nego je samo proslijeđen firmi „Bosman“, koja je bila podizvođač za namirenje potraživanja koja su imali, čime je privatnoj kompaniji data prednost nad državnim zaduženjem. Prema dobro upućenim izvorima agencije Patria, cijelokupna transakcija je bila pomno planirana i dogovorena.

Direkcija Cesta uplaćuje samo novac za PDV, ali ne i radove, SCT pred bankrotom samo proslijeđuje novac „Bosmanu“ koji izvlači sredstva i to s kamatama, dok su ostale građevinske kompanije kojima je SCT ostao dužan morale čekati aktiviranje bankovne garancije.

Dokaz za to je i činjenica da je Direkcija još 2011. godine od UIO BiH zatražila povrati poreza u tom iznosu, ali im nikada nije odobre, jer taj novac nikada nije ni legao na račun UIO BiH!

Zbog čega je Direkcija cesta FBiH trenutku kada se znalo da je SCT u problemima i pred bankrotom uplaćivala novac za koji nije bilo sigurno da će ikada biti vraćen, niti da su radovi izvršeni je legitimno pitanje. Iz Direkcije za ceste kažu da je „Upravni odbor SCT na sjednici 30.12.2010 godine donio riješenje u kojem je utvrđena nesolventnost društva“.

- O tome smo obavješteni 14. 1. 2011. godine čime je utvrđen osnov za raskid ugovora – navode iz Direkcija cesta FBiH.

Podsjećamo da je agencija Patria objavila faksimil izvoda bankarske uplate na račun Slovenaca od 1. 12. 2010. godine, znači samo mjesec prije službenog proglašenja bankrota SCT-a! 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android