Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Brisel ponovo upozorava na problem s projektom Južni tok

Stano: Ugovoro o Energetskoj zajednici BiH mora poštivati

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije raspravljalo o Nacrtu osnova za vođenje pregovora za zaključivanje sporazuma između vlade Ruske Federacije i BiH o saradnji u oblasti plina i elektroenergetike. Ova tačka skinuta je s dnevnog reda, jer je stiglo upozorenja iz Evropske komisije i Energetske zajednice da ovaj sporazum u potpunosti odstupa od evropskog zakonodavstva, piše novinska agencija Patria.

Ipak, ponovo je regirala Evropska komisije i Petar Stano, portparol Štefana Filea, komesara za proširenje te je istaknuto da Evropska komisija želi ponoviti da provdba projekta Južni tok ima implikacije na brojne zemlje i izvan EU, kao i za EU u cjelini.

- EU ističe da je sporazum mora biti u potpunosti u skladu s važećim pravom Evropske unije. BiH kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici ima ugovornu obavezu provedbe svih tačaka iz ovog ugovora. U tom smislu BiH je već dužna provesti drugi energetski paket i treba se suzdržati od poduzimanja bilo kakvih mjera koje nisu u skladu s tim ili mogu narušiti provedbu trećeg energetskog paketa – navodi Stano.

To znači, navode iz EU, da Južni tok u zemljama Energetske zajednice moraju raditi pod istim pravilima i načelima kao i dijelove u zemljama članicama Evropske unije.

- Usklađenost s relevantnim energetskim regulatornim okvirom uključuje i posebno odredbe koje se odnose na otvaranje tržišta, pristup treće strane, vlasništvo razdvajanje i tarifa postavka – dodao je Stano.

Napomenuto je da EU očekuje da svaki međuvaldin sporazum u potpunosti poštuje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

- U pismu ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sekretarijat Energetske zajednice naveo je bitne povrede Energetske zajednice u nacrtu tog sporazuma. Komisija je vlasti u BiH napomenula na njihovu obvezu da isprave probleme novom nacrtu sporazuma – dodao je Stano.

Na sjednici Vijeća ministra BiH, pak, zaključeno je da u narednih nekoliko sjednica sporazum treba biti usaglašen između oba entiteta, budući da Vlada FBiH za njega nije dala zeleno svjetlo.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android