Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Ljajić: Vučićeva posjeta Sarajevu ima veliki značaj

Ljajić: Zajednička sjednica vlada bit će prekretnica u odnosima BiH i Srbije

Novi premijer Srbije Aleksandar Vučić 13. maja dolazi u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kazao je da će ova posjeta biti višestruko korisna za obje zemlje i Srbiju i BiH. Ljajić također kaže da je velika simbolika i što je Vučić kao novi premijer za prvu zvaničnu posjetu nekoj zemlji upravo izabrao Bosnu i Hercegovinu.

- Ova posjeta imat će najveći značaj za daljnji razvoj između Sarajeva i Beograda. Posjeta posebno dobija na značaju time što je ona prva posjeta novog premijera Srbije jednoj zemlji i baš je Sarajevo odnosno BiH odabrana što govori i o značaju, ne samo za bilateralnu saradnju već je to i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti – kaže Ljajić za NAP.

On je dalje napomenuo da vjeruje da će ova posjeta dati novi impuls prije svega daljnjem unapređenju ekonomskih odnosa, a što on već duže vrijeme i govori, da je u ovom trenutku najvažnije da razvijamo i podižemo na najveći stepen upravo privredu i ekonomsku saradnju između Srbije i BiH.

- Razvoj te saradnje će u velikoj mjeri olakšati rješavanje i politički osjetljivih pitanja. Bitno je da građanima uputimo poruku da od te saradnje oni mogu imati konkretne koristi. Kada govorim o toj saradnji mislim u nekoliko aspekata. Prije svega povezivanje kompanija i jedne i druge zemlje i saradnja tih kompanija. Imajući u vidu komplementarnost privreda Srbije i BiH što je još ostalo iz perioda bivše Jugoslavije, ta saradnja mora biti jača – napomenuo je Ljajić, dodajući da je važno i da Srbija i BiH zajednički nastupaju na trećim tržištima.

- Mi smo pojedinčano, realno gledajući, mala tržišta i za privlačenje stranih investicija što je važan segment buduće saradnje i taj zajednički nastup kako u privlačenju stranih investicija tako i u pristupu trećim tržištima može da bude od značaja za ekonomiju i Srbije i BiH – dodao je Ljajić.

Na kraju Ljajić konstatira da se nada da će Vučićeva posjeta BiH biti iskorištena i za dogovor o zajedničkoj sjednici Vlada.

- Ova posjeta će otvoriti ta važna pitanja i vjerujem da će nakon toga uslijediti i nešto što smo još ranije planirali da uradimo, a to je zajednička sjednica dvije vlade koja bi predstavljala prekretnicu u budućim odnosima Sarajeva i Beograda – dodao je Ljajić.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android