Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Ceste FBiH platile 720.000 KM poreza za posao koji nije urađen!

Sarajevska zaobilaznica: Mutnim poslovima "Bosman" došao do naplate potraživanja, a država i dalje oštećena

Federalna direkcija cesta, slovenski SCT te sarajevska firma „Bosman“ upleteni su u lanac nove afere u vezi sa Sarajevskom zaobilaznicom, a koja bi mogla imati i pravosudni epilog, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, prema dokumentaciji koju je agencija Patria dobila na uvid, Direkcija cesta FBiH, a na čijem je čelu tada bio Ljubo Pravdić, još 2010. godine je slovenskoj firmi SCT uplatila 720 hiljada maraka na ime poreza na dodanu vrijednost a za radove koji nikada nisu izvedeni! Zbog toga državna institucija ni do danas nije mogla dobiti povrat poreza od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i, faktički je oštećena je za navedeni iznos.

Novac je, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, SCT samo proslijedio firmi „Bosman“ koja je bila podizvođač radova na prvoj dionici zaobilaznice od Jošanice do Butila. Na taj način sarajevska je firma namirila dug od SCT-a prije bilo koje druge firme koja je radila na toj dionici.

Faksimil bankovnih izvoda koji potvrđuju da je SCT dobio novac za PDV, ali nema potvrde da su radovi izvršeni

Dokument od 30. aprila potvrđuje da nikada nije izvršen povrat PDV-a za transakcije, što govori da nije bilo dokaza da su radovi izvršeni: Kome je otišao novac?

 

Podsjećamo, Slovenci su izgubili posao na zaobilaznici zbog kolapsa kompanije u Sloveniji, a domaće firme su morale godinama čekati da se namire za izvedene poslove i to putem bankovne garancije. No, kako saznajemo, „Bosman“ je izbjegao te „neugodnosti“ i novac dobio još 2010. godine. Da bi to bilo moguće, Direkcija cesta FBiH morala je SCT-u uplatiti PDV za radove koji nisu izvedeni.

Sve ovo potvrđuje i dokumentacija koja će, kako saznajemo, biti dostavljena nadležnim organima iz porezne i pravosudne vlasti. Naime, prema izvodu aktivnosti računa Direkcije za ceste od 8. oktobra 2010. godine, vidi se da je tog dana na račun SCT BBM (firma kćerka SCT u BiH) uplaćeno 522.756 maraka i to na ime „PDV po prijevremenoj situaciji broj 30“.

Također, sa istog računa federalne institucije  je 1. decembra 2010. godine uplaćeno SCT BBM-u još 197.378 KM, što je ukupno više od 720.000 KM. Te transakcije su izvršene samo nekoliko dana prije nego su računi slovenske kompanije blokirani zbog bankrota, a donesena odluka o raskidu ugovora!

Istovremeno, dokument Direkcije za ceste od 30. aprila ove godine, a na kojem su navedeni zahtjevi za povrat PDV-a, govori da upravo za ta dva iznosa nije izvršen povrat iako se radi o transankciji iz 2010. godine. Bivši direktor Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić kazao je u izjavi agenciji Patria da nije upućen u sve poslove koji su se odvijali, ali da se to nije moglo desiti.

- Nije se moglo desiti da je plaćen PDV, a da radovi nisu izvršeni – kazao je Pravdić. Iz Direkcije Ceste FBiH su nam kazali da će se o svemu ovome očitovati kasnije tokom dana, prenosi NAP.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android