Objavljeno u kategoriji BiH na 08.05.2014 00:00:00

Veličan: Tendere raspisujemo u skladu sa zakonom

Veličan: radimo transparentno

Međunarodni aerodrom Sarajevo reagirao je saopćenjem za javnost zbog natpisa “Dnevnog avaza” koji se posljednjih dana bavi temom javnih nabavki i tendera koje raspisuje ova kompanija, prenosi novinska agencija Patria (NAP).

- S tim u vezi, kao strana koja se pominje u objavljenim tekstovima, javnosti želimo prezentirati činjenice, koje same po sebi daju istinitu i jasnu sliku o navedenim natpisima. Naime, Međunarodni aerodrom Sarajevo tendere raspisuje u skladu sa zakonskom procedurom o javnim nabavkama. S obzirom na prirodu djelatnosti kojom se ovo preduzeće bavi, isto ima potrebu i raspisivanja tendera višemilionskih vrijednosti. U posljednje vrijeme, pokrenuti su tenderi za nabavku kancelarijskog materijala, informatičke opreme, higijenskog materijala, arhivskih regala, te goriva za snabdijevanje vozila.  U skladu sa zakonom su se raspisali tenderi za potrošne robe vrijednosti procjenjene  za period od tri godine, radi zaključenja okvirnog sporazuma za isporuku tih roba – kažu s Aerodroma.

Dalje navode da je u jednom od članaka navedena i nabavka sistema detekcije neovlaštenog ulaza u perimetar aerodromskog kompleksa (PIDS-Perimeter Intrusion Detection System) procjenjene vrijednosti od  2,7 miliona KM .

- U pitanju  je tender od velikog značaja za Međunarodni aerodrom Sarajevo, a koji se zbog strogog poštivanja Zakona o javnim nabavkama još uvijek nije okončao. Ponavljamo, prilikom raspisivanja tendera striktno se vodi računa o svim zakonskim odrednicama i propisanim pravilima. Želimo naglasiti da su sve javne nabavke redovito predmet internih i eksternih revizija čiji su izvještaji  transparentni i dostupni javnosti. Kao dokaz regularnosti postupaka javnih nabavki u ovom preduzeću je i nedavni dopis Federalne uprave policije u prilogu kojeg je dostavljena sva dokumentacija koju je Međunarodni aerodrom Sarajevo prethodno ustupilo policijskim službenicima ove Uprave. Po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, dostavljena dokumentacija je bila predmetom analize Federalne uprave policije – dodaju u saopćenju.

Ivica Veličan, direktor, Međunarodnog aerodroma Sarajevo kazao je da ovo preduzeće koje se finansira iz vlastite djelatnosti, donosi planove koje usvaja resorno ministarstvo, te svoje aktivnosti obavlja u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH.

- Tendere i javne nabavke raspisujemo i pokrećemo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, gdje niti u jednom članu ne stoji da se dokumentacija o pokretanju javne nabavke prethodno mora dostaviti “Dnevnom avazu”. Međutim, cijeneći njihov rad i istraživačko novinarstvo, napominjem da ćemo im uvijek biti na raspolaganju, kako bi im pružili tačne i provjerene informacije u cilju korektnog i transparentnog informisanja javnosti -  kazao je Veličan.

 

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android