Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 08.05.2014 00:00:00

Smajlović: Trčali smo da spasimo knjige iz zapaljene Vijećnice

Smajlović: Savladale ga emocije

Jedan od gostiju na sutrašnjem svečanom otvaranju obnovljene Vijećnice je Vedran Smajlović, violončelista čija je slika dok svira čelo u razrušenoj Vijećnici 1992. godine pored portreta svog oca obišla cijeli svijet. Naime, Vedran Smajlović je sin kompozitora Avde Smajlovića.

- Moj otac bio je antifašista. Kada je srušena Vijećnica, u jednom momentu sa Dubravkom Brigićem snimao sam prilog. Ja sam svratio do Štrosmajerove, uzeo očevu sliku i u Vijećnicu. Emotivan kakav jesam, zaplakao sam. Upravo ta moja slika obišla je svijet – kazao je Smajlović.

Slika je nastala tako što je posljedni kadar priloga u kojem Vedran svira i plače, vidio Ibrahim Spahić i zatražio da ponove tu scenu.

- Prepoznao je on tu emociju. Iako razrušena Vijećnica je još uvijek imala tu energiju, disala je – prisjeća se Smajlović.

Kaže kako će mu taj 24. avgust 1992. godine ostati urezan u pamćenju dok je živ.

- Šok. Vijećnica je ranjena. Gori, gori...Bili smo u SARTRU i trčali smo da spašavamo knjige. Vatrogasci rade svoje, četnici svoje. Vadimo kasete iz podruma u kojima se knjige i bacamo na vojni kamion. Ja nisam dobro zamahnuo i jedna padne i otvori se. Kad ono Bilten 22. Kongresa KPJ. Da je barem bio Branko Ćopić i „Orlovi rano lete“ – kazao je Smajlović dok su ga emocije savladavale.

Kaže kako je za 20-ak godina svirao na raznim mjestima, upoznao važne ljude, ali da poziv gradonačelnika Ive Komšića da svira u obnovljenoj Vijećnici nije mogao odbiti.

- Sve ću ja pomjeriti, nema ništa preče od ovoga – kaže Smajlović.

Inače, i direktor Misije USAID-a David Barth kazao je kako je otvaranje Vijećnice poseban dan i da ta građevina pripada građanima.

- Vijećnica nije jedini simbol za koji je USAID pomogao da se obnovi. Potrebno je   očuvati kulturno-historijsko naslijeđe. Investitori iz EU su uložili mnogo novca u obnovu Vijećnice i imaju pravo biti ponosni na sve što je postignuto – kazao je Barth izražavajući nadu i da će vrata Zemaljskog muzeja BiH biti uskoro otvorena.

Inače, sutrašnji program otvaranje Vijećnice počinje u 17:00 sati, a prisustvovat će mu brojne zvanice iz kultunog i javnog i političkog života.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android