Članak

VIDEO Merkel rasplakala palestinsku djevojčicu

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se učenicima jedne škole te odgovarala na njihova pitanja pred televizijskim kamerama. Među učenicima je bila i jedna Palestinka koja je njemačkoj kancelarki

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se učenicima jedne škole te odgovarala na njihova pitanja pred televizijskim kamerama. Među učenicima je bila i jedna Palestinka koja je njemačkoj kancelarki postavila pitanje o ostanku izbjeglica u toj zemlji, prenosi novinska agencija Patria.

'Teško je vidjeti da drugi mogu uživati u svojim životima, a ti sam ne možeš uživati s njima', rekla je palestinska djevojčica Reem njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, dok joj je objašnjavala da će njeni snovi o tome da studira u Njemačkoj biti uništeni ukoliko bude morala napustiti tu zemlju.

Već četiri godine ona i njena porodica žive u Njemačkoj gdje je djevojčica naučila tečno govoriti njemački, engleski te također uči švedski. Ali njena porodica našla se u nezavidnoj situaciji, jer njen otac ne može raditi budući da mu nije izdana radna viza.

'I ja imam ciljeve kao i svi. Obrazovanje je moja želja i cilj koji želim postići', rekla je Reem kancelarki.

'Ja to razumijem, a ipak moram... politika je ponekad teška. Ti si veoma draga osoba. Znaš, u palestinskim izbjegličkim kampovima su hiljade i hiljade izbjeglica. Ako sada kažemo svima njima da mogu doći i svima u Africi da mogu doći, mi se s tim ne bi mogli nositi', rekla je Merkel.

Reem je počela plakati, a Merkel joj je prišla i pogladila je po kosi, govoreći: 'Ti si napravila odličan posao.'

'Mislim da se tu ne radi o dobrom obavljanju posla, već činjenici da je to veoma teška situacija, gospođo kancelarko', prekinuo ju je voditelj.

'Znam da je to teška situacija. Zato je želim utješiti, jer ne želimo sve vas dovesti u takve situacije i zato što nam je teško, jer si pokazala mnogima koliko situacije mogu biti teške', rekla je Merkel djevojčici.

Val kritika na njen račun potaknut ovom situacijom, objavljen je na društvenim mrežama, a naročito na Twitteru. Sve je pokušao ublažiti njen PR tim, napisavši kako je djevojčica zaplakala zbog stanja u svojoj zemlji te da su na kraju svi zapljeskali.

#Svijet