Objavljeno u kategoriji BiH na 07.05.2014 00:00:00

Kruščica: Ne zanima nas kriza u Vladi, plaće moraju biti isplaćene

Vlada FBiH: Budžet u velikoj krizi likvidnosti zbog blokade nove tranše MMF-a

Predsjednik Sindikata državnih službenika u FBiH Salih Kruščica kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako radnike ne zanima kriza u Vladi, te da on očekuje da plaće državnim službenicima budu isplaćene u roku.
U protivnom, kaže on, sindikat će poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi se izborili da radnici naplate svoje zarađene naknade. Kao mogućnost navodi štrajkove ali i krivične prijava.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić izjavio je prije dva dana da će se budžet Federacije BiH naći u velikoj krizi likvidnosti zbog blokade nove tranše MMF-a koja je trebala biti uplaćena početkom ovog mjeseca, a od koje, prema njegovom mišljenju neće biti ništa.

Naime, MMF je prošle sedmice objavio kako odgađa isplatu šeste rate kredita za BiH jer Parlament BiH nije usvojio očekivane izmjene zakona kojima bi se osiguralo izjednačavanje akciza na duhan i duhanske proizvode. Takva odluka MMF-a mogla bi ugroziti likvidnost budžeta FBiH, a automatski i isplatu plaća koje se finansiraju iz budžeta FBiH.

- U Vladi sjede ljudi koji su plaćeni da obezbijede plaće za korisnike koji se finansiraju iz budžeta, a kojih na svim nivoima u Federaciji ima oko 50.000. Kako i na koji način će to Vlada uraditi, to nije problem radnika – kaže Kruščica, dodajući da konstatni pritisak na radnike koji se finansiraju iz budžeta ozbiljno može ugroziti cijeli sistem u Federaciji, počevši od obrazovnog i zdravstvenog pa sve do sigurnosnog sistema.

S druge strane, ministar finansija FBiH Ante Krajina u razgovoru za novinsku agenciju Patria kazao je kako će Vlada poduzeti sve da plate za budžetske korisnike obezbijediti u roku. Penzije i invalidnine ratne i neratne već su uplaćene.

Krajina je ranije najavio da bi po izostanku tranši MMF-a, Vlada tražila zamjenu za taj finansijski izvor. To bi podrazumijevalo rebalans budžeta, te uzimanje dijela sredstava iz javnih preduzeća u kojima je Vlada FBiH vlasnik, a koje imaju raniju akumuliranu dobit. Vlada FBiH bi sredstva pokušala prikupiti i prodajom obveznica.

- Iskoristit ćemo sav svoj manevarski prostor, stredstva i znanja da pokušamo prevazići probleme – rekao je Krajina za Patriu.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android