Članak

Grčki parlament prihvatio evropski plan štednje i reformi

Istovremeno, dok su zastupnici donosili odluku, na ulicama Atene trajali su prosvjedi u kojima je sudjelovalo oko 12.000 ljudi.

Grčki narod je sasvim svjestan i mogu razumjeti razliku između onih koji se bore u nepoštenoj borbi i onih koji samo polože oružje - poručio je Aleksis Cipras grčkom parlamentu u vrlo emotivnom govoru prije nego što su zastupnici, većinom od 229 ruku, prihvatili sporazum o trećem bailoutu, nametnut od strane lidera eurozone predvođenih Njemačkom.

Nakon nekoliko sati nemira u centru Atine grčki su parlamentarci usvojili mjere štednje, a sličan plan je samo prije nekoliko dana odbijen u istom parlamentu, pa stoga ovo predstavlja poraz populista koji su mjesecima promovisali naizgled alternativna rješenja koja zapravo nisu imala temelj u realpolitici.

Istovremeno, dok su zastupnici donosili odluku, na ulicama Atene trajali su prosvjedi u kojima je sudjelovalo oko 12.000 ljudi. Recite "ne" štednji, pozivali su prosvjednici grčke zakonodavce, a nisu izostale ni scene kakve smo redovito viđali u prvim godinama grčke dužničke krize, dok su se u zadnje vrijeme ipak prorijedile.

#Svijet