Objavljeno u kategoriji BiH na 07.05.2014 00:00:00

Direktor NUB BiH: Ne znam da li sam pozvan i neću doći na otvaranje Vijećnice!

Ovčina: Mi smo, iako vlasnici, isklučeni iz manifestacije otvaranja Vijećnice (Foto: Novo vrijeme)

Direktor Nacionalne i univerzitetske bibilioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da neće prisustvovati najavljenom otvorenju Vijećnice prekosutra u Sarajevu.

 Ovčina je na čelu institucije koja je zakonski vlasnik obnovljene Vijećnice, ali kako kaže, boli ga činjenica da ni na koji način nije uključena u organizaciju otvorenja Vijećnice.

Inače, manifestaciju otvorenja Vijećnice organizira Gradska uprava na čelu gradonačelnikom Ivom Komšićem i njegovim zamjenikom Aljošom Čamparom. Oni će, kako je najavljeno, Vijećnicu otvoriti 9. maja, iako nema upotrebniih dozvola za objekt, a konačna namjera jeste da se administracija useli u veleljepni objekt. Prije agresije na BiH u Vijećnici je bila smještena Univerzitetska biblioteka.

- Ne znam da li sam dobio pozivnicu, ali to ništa ne bi promijenilo. Ja neću doći na otvaranje Vijećnice, jer nema svrhe. Bilo bi sasvim logično da mi kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka i državna institucija upućujemo pozive. Mi bismo trebali, kao vlasnik, biti subjekt, a ne nekakav objekt djelovanja drugih – kaže Ovčina.

On je dodao da ni na koji način nisu uključeni u organizaciju otvorenja Vijećnice, te još jednom potvrdio da će oni pokrenuti sve pravne korake da zaštite državnu imovinu, prenosi NAP. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android