Objavljeno u kategoriji Biznis na 07.05.2014 00:00:00

Konkurencijsko vijeće još nije donijelo odluku o prodaji „Mercatora“ Todoriću

Todorić: Započeo najveću trgovinsku transakciju u historiji ovog regiona

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine još nije donijelo stav o prodaji „Mercatora“ hrvatskoj kompaniji "Agrokor", koja je u vlasništvu Ivice Todorića, potvrđeno je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) iz ove institucije.

Iako je Konkurencijsko vijeće BiH najavilo da će stav o prodaji „Mercatora“ hrvatskoj kompaniji „Agrokor“ donijeti u maju, to se još nije desilo. No, iz ove institucije se nadaju da će odluku uspjeti donijeti do kraja mjeseca, kako su i najavili.

Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je polovinom prošlog mjeseca, uvjetno odobrila prijenos vlasništva dijela slovenske kompanije u toj državi "Agrokoru", ranije je to odobrila i Slovenija, a još se čeka odluka BiH i Srbije.

Hrvatski koncern "Agrokor" je započeo najveću trgovinsku transakciju u historiji ovog regiona putem koje će Todorić imati u svom posjedu dva najveća trgovinska maloprodajna lanca u regionu – "Konzum" i "Mercator".

Iz Konkurencijskog vijeća BiH agenciji Patria je potvrđeno da je zahtjev za odobravanje kupovine primljen još u maju prošle godine, ali da je rok za donošenje odluke produžen zbog kompliciranosti predmeta. Tako će ovaj zahtjev biti razmatran gotovo punu godinu.

Postoji ozbiljna bojazan da bi ovom kupovinom Todorić u BiH mogao ostvariti monopol, odnosno narušiti slobodno tržište.

Iz Konkurencijskog vijeća BiH kazali su da oni mogu u skladu sa bh. zakonima zabraniti kupovinu Mercatora od strane Agrokora, ili je samo uvjetno odobriti ukoliko se pokaže da tržišni udjeli sudionika na mjerodavnom tržištu pređu 40 procenata.

Hrvatska je dala uvjetno zeleno svjetlo, navodeći da Agrokor mora prodati 96 prodavnica u toj državi, piše Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android