Članak

Neprodana hrana u supermarketima mora se pokloniti u humanitarne svrhe

Europski parlament pozvao je zemlje Europske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace!, prenosi novinska ag

Europski parlament pozvao je zemlje Europske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace!, prenosi novinska agencija Patria.

U svijetu se svake godine baci 1,3 milijardi tona hrane, a na godišnjem nivou stvara se ekonomski gubitak od 750 miliona dolara, s negativnim posljedicama za okoliš. Francuski parlament početkom maja odlučio je tome doskočiti tako što je izglasao zakon prema kojem trgovački lanci ne smiju više bacati i uništavati neprodane prehrambene proizvode.

Supermarketi u Francuskoj svu neprodanu hranu koja je i dalje u jestivom stanju će, prema novom zakonu, morati donirati dobrotvornim organizacijama, a preostala hrana prerađivat će se ili u hranu za životinje ili u poljoprivredno gnojivo. Sada je to inicijativa i Europske unije.

Europski parlament unutar rezolucije o "cirkularnoj ekonomiji" prihvatio je amandman kojim se države Europske unije potiču zakoni koji bi omogućili distribuciju neprodane hrane prema dobrotvornim organizacijama. 

#Svijet