Objavljeno u kategoriji BiH na 12.07.2015 16:35:07

Uspjeh mladih bh. fizičara: Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

Mladi fizičari dostojanstveno predstavili BiH

Na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO 2015) za učenike srednjih škola koja se ove godine održava u Indiji u periodu 5. do 12. jula, mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine ostvarili su do sada najveći uspjeh otkad naša zemlja učestvuje na ovom takmičenju, piše bh. novinska agencija Patria.

U konkurenciji 84 zemlje i preko 380 učenika iz čitavog svijeta, naš tim je osvojio jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju te dvije Pohvale (Počasne medalje). 

Srebrenu medalju osvojio Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla) dok je bronzanu osvojio Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo). Ovo je ukupno treća srebrena i peta bronzana medalja za našu državu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Naida Dedić (Gimnazija “Visoko”, Visoko) i Ajdin Palavrić (Prva gimnazija, Zenica) dobitnici su Počasne medalje.

Odlazak našeg tima na Međunarodnu olimpijadu iz fizike podržali su Ministarstvo  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te HIFA Oil Tešanj, AN Projekt Doboj Jug, Velfarm Gračanica, Ekoservis Tešanj, Master Fashion Travnik, Ganjgoline Doboj Jug, MBA Usora,  Kamenorezac Doboj Jug i HIFA Petrol Sarajevo.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odbilo je da finansira odlazak mladih fizičara.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android