Članak

BIA preko Kurira podmeće laži: Crni labudovi organizovali linč Vučića

Očekivano, naslovne strane srbijanskih medija danas su posvećene incidentu u Potočarima. Isto tako očekivano naslovi su da je bio "linč Vučića", "atentan na Vučića", a neki su otišli dotle da su krivc

Očekivano, naslovne strane srbijanskih medija danas su posvećene incidentu u Potočarima. Isto tako očekivano naslovi su da je bio "linč Vučića", "atentat na Vučića", a neki su otišli dotle da su krivcem za napad proglasili pripadnike elitne jedinice Armije RBiH danas okupljene oko Udruženja Crni labudovi, piše novinska agencija Patria. 

Prenosimo u cjelosti tekst iz današnjeg beogradskog Kurira, a na čitaocima je da prosude o kakvom senzacionalističkom pisanju je riječ, te kako tamošnja obavještajna služba BIA odlično radi svoj posao spinovanja preko medija. 

Udruženje boraca Crni labudovi, uz podršku i pomoć državnih struktura u BiH, organizovalo je juče brutalan napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića i srbijansku delegaciju u Potočarima, ekskluzivno saznaje Kurir.

Između 20 i 30 pripadnika ovog udruženja bilo je raspoređeno duž trase u Potočarima kojom je trebalo da prođe premijer Vučić. Očigledno je da je napad bio detaljno isplaniran, jer su napadači znali tačno vrijeme kada će se premijer Vučić pokloniti žrtvama i krenuti stazom. Tako su se i rasporedili - prvi, oni blizu spomenika, počeli su sa zvižducima i urlicima čim je on krenuo, kako bi potpalili masu i poslali signal onima duž putanje da on nailazi i da krenu u napad. A napad kamenicama, flašama i raznoraznim predmetima krenuo je sinhronizovano, tačno po putanji kojom se kretao - otkriva izvor Kurira i dodaje da operativni podaci ukazuju da je linč vjerovatno organizovan iz Sarajeva.

Elitna jedinica BiH tokom rata Crni labudovi su tokom rata na prostoru Bosne i Hercegovine bili specijalna jedinica koja je djelovala u sastavu Armije Republike BiH, a prvi komandant bio je Senad Mehdina Hodžić, koji je poginuo 10. maja 1992. u zaseoku kod Sapne. Poslije njegove pogibije jedinica dobija naziv upravo Crni labudovi.

Hodžića su naslijedili Hajro Mešić i Hase Tirić. Nakon pogibije Hodžića i Mešića, Tirić je u narednim godinama rata vodio ovu elitnu jedinicu. Hodžić je jedan od devetorice boraca iz cijele BiH koji je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Dobitnik je i Zlatnog ljiljan, piše Kurir. 

#BiH