Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.05.2014 00:00:00

Dr. Softić-Taljanović: 16. maja Silva je kod mene provela cijeli dan

Rizvanbegović: Posthumno dodijeljena Povelja Ljekarske komore KS

Za deset dana navršava se 22. godišnjica od smrti dr. Silve Rizvanbegović, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Poznata sarajevska doktorica iz Hitne pomoći među prvim je žrtvima opkoljenog Sarajeva, ubijena na radnom zadatku. Ubili su je pripadnici JNA koji su na kola Hitne pomoći zapucali iz kasarne „Maršal Tito“. Teško je ranjen i njezin vozač Salih Krečo, koji je danas u penziji i živi na Vratniku.

Službenici Federalne uprave policije su prije tri godine Tužilaštvu BiH podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 13 osoba za koje sumnjaju da su tih dana u sarajevskim naseljima Pofalići, Velešići i Marijin Dvor ubili i ranili više civila, no ovaj slučaj još nije okončan.

Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup danas nosi ime po ovoj heroini, a ispred Hitne pomoći postavljena je spomen ploča u znak sjećanje na doktoricu Rizvanbegović. Doktorica je i posthumno dobila Povelju Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Bilo je inicijativa da se i Hitna pomoć zove po njoj, ali su vlasti ipak donijele odluku da Silvino ime bude samo u nazivu ulice.

Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bila je prijateljica sa doktoricom Rizvanbegović, piše Patria. Dan prije njezine pogibije, 16. maj, cijeli dan su provele zajedno.

Emocije su prevelike, kaže dr. Softić-Taljanović, da bi mogla govoriti o tom danu.

- Taj dan imala je zavoj na ruci. Već je bila jednom ranjena – kaže kratko ova doktorica za NAP.

- Nikada Silvu nećemo zaboraviti. Mi smo u kontaktu sa njenom kćerkom koja živi u Sarajevu. Ima i sina koji živi u Australiji. Njena tetka Marija i tetak Drago žive na Koševu i divni su ljudi – kaže doktorica Softić-Taljanović, piše Patria.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android