Članak

Otkazan samit EU o grčkoj krizi

Devet sati trajao je jučer vanredni sastanak ministra finansija 19 zemalja eurozone, a dogovoru još ni traga, piše BBC. Ministri su uzeli stanku kako bi pripremili pisani odgovor na grčke prijedloge r

Devet sati trajao je jučer vanredni sastanak ministra finansija 19 zemalja eurozone, a dogovoru još ni traga, piše BBC. Ministri su uzeli stanku kako bi pripremili pisani odgovor na grčke prijedloge reformi te kako bi dogovorili novi paket pomoći Atini, prenosi novinska agencija Patria. 

Grčka je u svom prijedlogu tražila 53 milijarde eura u sljedeće tri godine, dok su zauzvrat obećali reforme kojima bi uštedjeli 13 miliona eura, reforme gotovo identične onima koje su oštro odbacili na referendumu.

Njemačka vlada počela je s pripremama za izbacivanje Grčke iz eurozone, dok EU ima još samo nekoliko sati da spasi valutu. Eurozoni sada prijeti kolaps nakon tek 15 godina postojanja, piše Telegraph.

Mnogi smatraju ovaj vikend zadnjom šansom za spašavanje monetarne unije, stoga europski lideri imaju tek današnji dan da se dogovore. Hoće li uspjeti smisliti neki sporazum ili će odlučiti izbaciti Grčku iz eurozone.

Ukoliko do dogovora ne dođe, njemačka vlada je spremna pregovarati o petogodišnjem Grexitu, koji bi Grčkoj donio humanitarnu pomoć dok ne prođe tu tranziciju.

#Svijet